Deltidsanställda med olika arbetsgivare riskerar att få kraftigt försämrad tjänstepension. För vissa kan den minskas med så mycket som 10 000 kronor eller mer i månaden, skriver Sydsvenskan.

Men det drabbar ingen fattig. Tjänstepensionen räknas dels på hela inkomsten, dels på den del av lönen som överstiger 7,5 basbelopp (som i år är satt till 34 125 kronor i månaden).

En person med flera arbetsgivare måste alltså tjäna mer än 34 125 från varje för att kunna få full utdelning på sin tjänstepension, alltså den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren.

– Det här är en klar fälla som tyvärr folk inte är medvetna om. Dubbelanställningar blir allt vanligare, men ställer tyvärr ofta till problem för den enskilde, säger Dan Wallberg, pensionsexpert hos förhandlingsorganisationen PTK, till Sydsvenskan.

Svagheterna med dubbelanställning gäller för alla avtalsområden och Dan Wallberg ser ingen direkt övergripande lösning på problemet. Hans allmänna råd, presenterat i Sydsvenskan, främst till alla som fyllt 50 är att nöja sig med en arbetsgivare. Nivån på tjänstepensionen avgörs nämligen främst under de sista nio åren av yrkeslivet.