Det är inte acceptabel, tycker Birgitta Rhodin, ST-klubben på Tillväxtverket, om dyra krogmiddagar och vinprovning. Hon förstår att högsta chefen får sparken.

Christina Lugnet fick i går lämna posten som generaldirektör efter DN:s avslöjanden om Tillväxtverkets vidlyftiga interna representation, där chefer och tjänstemän bland annat gått på vinprovning och ätit på lyxrestaurang för skattebetalarnas pengar.

Lugnet var kallad till näringsdepartementet under måndagen för att förklara sig, och det var där beskedet kom att hennes förtroende är förbrukat.

– Det kunde väl inte sluta på något annat sätt, kommenterar ST-klubbens Birgitta Rhodin. Hon har det yttersta ansvaret, och det som har avslöjats är inte acceptabelt. Men samtidigt kan jag känna att hon inte var ensam om det i vår decentraliserade organisation …

Själv känner Birgitta Rhodin inte igen sig i skildringarna av kulturen på Tillväxtverket, hon har till exempel inte hört talas om några vinprovningar.

– Det är inte så att alla medarbetare fått vidlyftiga förmåner, säger hon. Och när man läser i DN framgår det att det handlar om ledningsgruppen och enskilda avdelningar.

– Men visst var medarbetardagen på Grand hotel vidlyftig i överkant. Det var obligatoriskt att vara med – och facken hade inte tillfrågats om något i planeringen.

Sent i eftermiddag ska Christina Lugnet delta i ett större informationsmöte med personalen. Alla de cirka 350 anställda på de nio kontoren får delta, kontoren utanför Stockholm via länk.

Birgitta Rhodin ska åka in till jobbet i dag trots att hon fortfarande har semester.

– Då får jag höra mer vad folk säger. Än så länge har jag inte pratar med så många medlemmar.

Näringsminister Annie Lööf (C) säger till TT att rekryteringsprocessen efter en ny generaldirektör börjar efter det formella regeringsbeslutet på torsdag. Göran Theolin, avdelningschef för Europaprogrammen vid Tillväxtverket, är ställföreträdande gd och tar tills vidare över som myndighetens högste chef.

Fakta

Christina Lugnet, 58 år, utsågs till generaldirektör för den nya myndigheten Tillväxtverket den 1 april 2009. Tillväxtverket tog över uppdrag från främst Nutek och Glesbygdsverket som lades ned.
När regeringen nu valt att sparka Lugnet från gd-posten på Tillväxtverket får hon en tjänst på regeringskansliet. Hon har tre år kvar på sitt förordnande. (TT)