LO överväger att diskutera närmare samarbete med det bulgariska facket. Och ta upp arbetskraftens fria rörlighet med Europafacket.

– Vi behöver en diskussion om arbetskraftens fria rörlighet sedan bulgariska bärplockare råkat illa ut här i Sverige, säger Leif Isaksson, ombudsman på LO:s internationella enhet.

Bulgariens ambassadör på besök i bärskogen. Foto: Pernilla Wahlman / Scanpix

Igår på förmiddagen träffade Bulgariens ambassadör i Sverige, Svetlan Stoev, företrädare för LO och för Kommunal för att prata om de bulgariska bärplockare som råkat illa ut i Sverige. Det var ambassadören som begärt att få träffa det svenska facket.

Han kunde berätta att det är mellan 1000 och 1500 bulgarer i Sverige nu för att plocka bär. Hittills har ambassaden hjälpt 346 personer att åka hem och 18 personer väntar på att få åka hem.

Svetlan Stoev anser att det handlar om att bulgarerna som kommit till Sverige blivit lurade och han liknande det med trafficking. Dessutom sa han att regeringen i Bulgarien tillsatt en utredning för att se till att ingen råkar ut för samma sak som bärplockare i framtiden.

Ambassadören berättade också att bortåt en halv miljoner bulgarer är säsongsarbetare i andra länder. Bland annat arbetar 170 000 bulgarer i Spanien, 120 000 i Grekland och 100 000 i Tyskland.

Mellan facket i Tyskland och de bulgariska fackliga centralorganisationerna Podkrepa och Citub finns ett samarbetsavtal, som innebär att bulgarer som arbetar i Tyskland kan få hjälp av det tyska facket. Och det var detta som gav idén till att LO ska starta diskussioner med facken i Bulgarien.

Leif Isaksson berättar att han tog upp LO:s tre krav på regeringen; reglering av arbetskraftens fria rörlighet, något slags kontroll av antalet som får arbetstillstånd för bärplockning och sanering av den svenska bärbranschen. Han säger att han fick stöd av Bulgariens ambassadör för alla tre kraven och då framför allt för en reglering av arbetskraftens fria rörlighet.

– Varken vi eller ambassadören vill ha ett sådant här problem igen. Och vi tycker inte att det ska vara möjligt för arbetstagare att använda låg lön som konkurrensmedel, säger Leif Isaksson.