I lördags kväll klämdes en 26-årig sommarjobbare till döds i en kartongmaskin på Iggesunds bruk.

– Det är tragiskt att en ung tjej ryckts bort för tidigt, säger Martin Nyman, som är ordförande för Pappers på bruket.

Han vill inte ge några närmare kommentarer, eftersom han inte känner till detaljerna kring olyckan. Fackordföranden vill avvakta de utredningar som polisen och Arbetsmiljöverket nu gör.

Olyckan skedde kvart i sju i lördagskväll i KM 1 – kartongmaskin 1. Kvinnan skulle flytta en kartongrulle, som vägde runt 20 ton, med travers. Polisens förundersökningsledare Timo Rukanen säger till Svenska Dagbladet att en teori är att hon tryckte på fel knapp på travers och blir klämd.

En arbetskamrat såg olyckan. I väntan på ambulans försökte flera arbetskamrater få liv i henne. Ambulanspersonalen kunde bara konstatera att hon var död.

– Vi vill inte ge så mycket detaljer för vi vill inte föregripa polisens och Arbetsmiljöverkets utredningar, säger Staffan Sjöberg, Holmens informationschef på Iggesund Paperboard.

Han berättar dock att i skiftslagens diskussioner om säkerhetsrisker har inte den här typen av faror var uppe när det gäller KM1.

I ett pressmeddelande förklarar Holmens platschef Staffan Jonsson att företaget nu koncentrerar sig på att ta hand om de närmast berörda och på att hjälpa till i utredningsarbetet.

Pappers avtalssekreterare Matts Jutterström har arbetat 12 år i kartongmaskin 1 på Iggesundsbruk. När han arbetade på maskinen hände en olycka vid traverskörning. Då tappades en full kartongrulle i golvet. Efter olyckan gjordes traversens krokar säkrare.