Cirka 150 bärplockare kunde i går lämna den bulgariska ambassaden i de tre bussar som socialförvaltningen i Stockholm fixat fram. De beräknas vara framme i Bulgarien under natten mot lördagen.

Åtta bärplockare fick inte plats men har under natten sovit i Gärdesskolan.

– De kommer nog tyvärr få avvakta hemresa då det inte går att låta åtta personer att åka ensamma i en buss. Men vi kommer ta hand om dem med mat, vatten och tak över huvud taget tills dess, säger Brita Mohlin som är tillförordnad säkerhetschef i Stockholms kommun.

Inga nya bulgarer har kommit till ambassaden under gårdagskvällen eller natten enligt Brita Mohlin.

Bulgariska ambassaden vill helst att återstoden av bussarna som ska hämta hem bärplockarna ska komma från Bulgarien. Ambassaden har hittills beställt två stora bussar och sex minibussar som väntas komma till Stockholm på söndag.

– Problemet är att vi inte vet hur många bärplockare runtom i Sverige som vill åka hem. Vi har ingen översikt som det är nu och jag är rädd för att de bussar som kommer på söndag inte kommer räcka till alla, säger Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev.