Ett hundratal bulgariska bärplockare som sökt sig till Svabensverk i södra Hälsingland är nu på väg i bussar till sin ambassad i Stockholm. Det är Ovanåkers kommun som står för bussarna sedan kommunalrådet och socialchefen träffat bärplockarna.

– De uttryckte att de ville till ambassaden för att försöka få hjälp att ta sig hem, deras situation är oerhört svår, säger Yoomi Renström, som är kommunalråd i Ovanåker.

Bärplockarna kommer från ett läger en mil utanför Svabensverk och började i måndags kväll komma in till byn. Byborna har sedan dess hjälp dem med mat. I natt fick de sova i en av kommunens lokaler.

Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev som i dag kommer träffa personal från UD är besviken på kommuner som skickar bärplockare till ambassaden.

– Att skicka folk hit är inte en lösning, för det första måste vi bli informerade om det och för det andra är det ingen mening att bara överföra problem från en plats till en annan, säger Svetlan Stoev.

Enligt ambassadören finns nu 63 bulgarer utanför ambassaden i Stockholm som alla vill ha hjälp att ta sig hem.

– Vi har begärt hjälp från sociala myndigheter i Stockholm men vi vet inte var vi ska göra av alla människor, säger Svetlan Stoev.

Stoev säger att hela situationen är överraskande då man på ambassaden inte fått veta någonting om de problem som funnits tidigare.

– Men mötet i går med kommuner och polis i Söderhamn var väldigt informativt, säger Stoev.

Yvette Axelsson, kommunchef i Tierp, berättar att kommunen försöker att stödja dem som ber om hjälp. I måndags kom nio personer, under tisdagen ytterligare 25.

– De vill ha hjälp med mat och hemresa. Vi gör då en individuell bedömning för varje person, om man kan hitta någon som kan hjälpa dem att resa hem. De som kom i går uppger att de blivit hitlurade. Då sade vi att de måste göra en polisanmälan.

TT: Ovanåkers kommun har ju bussat ett hundratal personer till ambassaden, är det något ni funderar över?

– Just nu är det är runt 25 stycken, det kan vi hantera men blir det fler så är risken stor att vi kommer att göra likadant. Men vi ska försöka att undvika det i det längsta, det löser inte situationen för någon.

Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen, bekräftar att 20—25 bärplockare från Mehedeby kontaktat dem.

I ärendet med den man som sitter häktad misstänkt för människohandel finns fem målsägande.

– Vi har inte hunnit prata med alla nya än, för de måste förhöras med tolk. Men det troliga är att antalet målsägande kommer att öka under dagen, säger hon.

Flera drabbade kommuner kräver att regeringen ska agera. Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) berättar att kommunen tillsammans med Tierps kommun vill se ”kraftigare grepp” från regeringens sida senare under sommaren.

– Som situationen ser ut nu — med alla dem som kommer att ha väldigt svårt att ta sig tillbaka — skulle det behövas föras bilaterala samtal mellan Bulgarien och Sverige. Jag vet att bulgariska ambassadören kommer att försöka nå fram med det i sina samtal med UD, säger han.

Han får medhåll från Tierps kommunchef Yvette Axelsson.

– Det här är inget vi kan lösa i kommunerna. Det här måste man ta på nationell nivå. Det är ett stort antal bulgariska medborgare som är här och mår dåligt. Vem har ansvar för dem? Oavsett om de har blivit hitlurade eller kommit hit frivilligt kan det i alla fall inte vara svenska kommuners ansvar.

Yoomi Renström (S), kommunalråd i Ovanåker, är inne på samma spår:

– Regeringen passar tillbaka frågan till oss men det kan den inte göra. Det är ingen kommunal fråga, för det här är inte kommuninvånare. Det är inte vi som ska hjälpa dem.