Den bulgariske ambassadören Svetlan Stoev förklarade att bulgariska regeringen kommer att bekosta hemtransporten med buss för sina medborgare.

Foto: Jonas Ekströmer

Den bulgariske ambassadören Svetlan Stoev förklarade att bulgariska regeringen kommer att bekosta hemtransporten med buss för sina medborgare.

Strandsatta bärplockare ska skjutsas tillbaka till Bulgarien. Men det kan ta tid att få fram bussar, samtidigt som kommuner på eget bevåg skjutsar ner bulgarer till ambassaden.

– Vi vet inte var vi ska göra av alla människor, säger ambassadör Svetlan Stoev.

Busslast efter busslast rullade in på den bulgariska ambassaden i Stockholm under onsdagen. Här finns sedan tidigare stora grupper bulgarer utspridda på gatan och i Humlegården nedanför.

– När vi var i Bulgarien sade de att det fanns mycket pengar att tjäna i Sverige, men i Tierp har vi fått leva på två skivor bröd per dag och vi har sovit direkt på marken. Det var mycket dåligt, säger Kiril Angelov och Minko Zahariev, två av bärplockarna.

Enligt Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev finns omkring 180 personer nu i närheten. Hans regering meddelade under onsdagen att den bekostar bussar som ska transportera hem människorna. Men det kan ta tid att hitta bussar och chaufförer.

– Så fort vi får tag i nog antal bussar ska alla vara på väg hem, säger han och uppmanar alla som har en buss att höra av sig.

Elka Petrova är en av dem som snart hoppas få komma hem. Efter det att bärtillgången inte var vad hon väntat gav hon till slut upp och började vandra mot huvudstaden, där hon nu väntat i fyra dagar.

– Vi gick i tre dagar innan vi hoppade på ett tåg som tog oss hit till Stockholm, polisen hjälpte oss sedan hit till ambassaden.

Socialtjänsten i Stockholms stad har fullt upp med insatser kring ambassaden. Tillförordnade säkerhetschefen Brita Mohlin tog emot beskedet om busslösningen med glädje. Men situationen har förvärrats med de nya bärplockarna som kommit till staden.

– Jag försöker ringa runt till de kommuner som har många bärplockare och ber dem att hålla kvar dem. Det är för att vi inte ska få en totalt ohållbar situation här nere, säger Mohlin.

Ytterligare 20—25 bärplockare från lägret i Mehedeby har vänt sig till polisen då de känt sig utnyttjade. Sedan tidigare är en man med kopplingar till lägret häktad, misstänkt för människohandel.