Bulgariska bärplockare i skogen strax söder om Mehedeby i Tierps kommun i norra Uppland. Oroliga bärplockare slog natten till torsdagen larm om att de blev trakasserade. Personer som bor i trakten ska ha kommit dit och kastat både glåpord och stenar.

Foto: Pontus Lundahl

Bulgariska bärplockare i skogen strax söder om Mehedeby i Tierps kommun i norra Uppland. Oroliga bärplockare slog natten till torsdagen larm om att de blev trakasserade. Personer som bor i trakten ska ha kommit dit och kastat både glåpord och stenar.

 

Ett möte mellan Bulgariens ambassad, kommunrepresentanter och tre polisdistrikt startade i dag i Söderhamn. Deltagarna hoppas kunna komma överens om hur man ska hantera problemen som har uppkommit med bärplockarlägren, i bland annat Mehedeby.

Många bulgarer vill nu återvända hem efter att bärtillgången inte varit så god som väntat. På mötet hoppas man kunna komma fram till hur och vem som ska hjälpa dem på ett mer organiserat sätt.

– På morgonen har vi plockat upp tio människor som kom gående söderut på E4:an vid Hagsta. De vill hem, men behöver hjälp, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen som deltar i mötet.

Uppemot 100 personer har dykt upp i byn Svabensverk på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna. De har uppgivit för byborna och polisen att de har blivit lämnade i skogen av en lastbil och att de inte har någonstans att ta vägen. Frivilliga från Svabensverk hjälper nu till att ge dem mat och under natten har en del av bärplockarna övernattat i kyrkan i Svabensverk.

– Det finns inga bär här och de är hungriga och trötta. Vi har tiggt mat från affärerna här runtomkring och jag ska nu hjälpa till att laga lite lunch till dem, säger Eva Gesslin som är en av byns frivilliga.