Redan innan Kronofogden sagt ja till avhysning av bärplockarna planerar Stora Enso hur det ska gå till.

– I början på nästa vecka kommer vi att informera dem om att vi tänker avhysa dem. Men vi har inte fått okej på om vi kan avhysa dem än, det är en del administration kring identiteter som måste ordnas, men det är mer en polisiär sak. Kronofogden måste ha identiteter på dem i lägren för att kunna avhysa dem, säger Fredrik Granath, regionchef på Stora Enso skog.

Farid Rezapoor är jurist vid enheten för betalningsförelägganden på Kronofogden i Gävle. Han menar att det krävs åtminstone namn på personerna man vill avhysa för att det ska kunna verkställas.

– Vår process tar sikte på att man ska få någon att göra något, i det här fallet flytta på sig, då måste det finnas någon att rikta sig mot, säger han till TT.

Men några namn har Kronofogden ännu inte fått in, och om det kommer att bli någon avhysning eller inte vill han inte spekulera i.

– Innan vi fått in en komplett ansökan kommer vi inte ens att ta ställning i frågan.

Med 500 bärplockare och ont om bär har Mehedeby hamnat i centrum för årets bärplockardebatt. Bybor luftar sin oro och bärplockarna räds trakasserier.

Det är mindre bär än normalt i skogarna. Samtidigt har Migrationsverket fram till den 13 juli beviljat 5 556 personer tillstånd att komma till Sverige för att plocka bär, nästan dubbla antalet mot i fjol.

Efter regelskärpningar i fjol har villkoren för plockare med arbetstillstånd förbättrats, de har bland annat rätt till garantilön.

Men inte de runt 500 plockarna i Mehedeby. Som EU-medborgare behöver de inga arbetstillstånd, men något skydd mot trytande bär har plockarna inte.

De bor i ett tältläger på ett kalhygge i skogen, en del av dem i flera månader. Eldar brinner mellan vindskydden som satts upp och täckts med presenningar. På vissa ställen är det ännu enklare, enstaka tält som satts upp i ett grustag.

Natalia Kostova är 24 år och har tagit sin 13 månaders son Tosko med sig till Uppland.

– Jag har varit här i 20 dagar ungefär. Vi är alla oroliga för att det är för lite bär och för många bärplockare. Vi trodde inte det skulle vara så mycket folk, säger hon.

För gott om plockare tycker också många av de omkring 400 Mehedebyborna att det är, och oron i samhället är stor. Natten mot torsdagen attackerades bärplockarna av lokala ungdomar som kastade sten, och de fick beväpna sig med påkar för att försvara sig.

Enligt polisen har flera personer anmält att saker försvunnit från deras tomter.

– Det har varit en del småstölder, men långtifrån allt går att härleda till bärplockare, säger närpolischef Örjan Brodin.

– Det är ett litet samhälle, och så kommer det hit lika många till som det bor här. De känner sig naturligtvis hotade, säger han.

Stora Enso förvaltar skogen där bärplockarna bor, och gav dem tillstånd att sätta upp två läger. Efter den senaste tidens oroligheter har företaget dock kontaktat kronofogden för att diskutera möjligheterna till avhysning.

Ett stormöte med bybor, kommun, polis och skogsföretaget har redan hållits, nästa vecka hålls ett till.

Under tiden bor plockarna kvar, utan vatten och toalett.

– Vi håller på att ordna tillstånd så att vi kan sätta upp en färskvattentank, latriner ställde vi ut i förra veckan, säger Tierps kommunchef Yvette Axelsson.

Villkoren för plockarna påverkas ytterst av branschen och de priser konsumenterna betalar.

Polarica, ett av de större svenska bärföretagen, utbildar underleverantörer och ser till att plockarna får bland annat bostad och garantilön.

– Men en del leverantörer har fria plockare, och där är det svårare att kontrollera allt, säger vd Tommy Innala.