Mölnlycke Health Cares fabrik i Thailand trotsar domen som tidigare i år gav sparkade fackmedlemmar rätt. Företaget har gått vidare till högre instans som inte vill ta ställning i målet.

– Mölnlycke Health Care har en mörk historia av att vilja kväva facklig närvaro på sina fabriker i Thailand. Tidigare har man också sparkat en klubbordförande, säger Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall.

Konflikten vid Mölnlyckes fabrik i Thailand har pågått en längre tid sedan företaget sagt upp 22 fackligt aktiva för en ”olaglig strjek”. Den olagliga strejken var i själva verket en samling där de anställda ville ha information från företaget då deras arbetsvillkor hade förändrats.

Ärendet gick vidare till domstol där det dömdes till de anställdas fördel. Men Mölnlycke vägrade acceptera domen och drev ärendet vidare till en högre instans där domaren inte ville ta ställning i målet.

Domaren i den senaste rättegången anser att parterna borde komma överens på fabriken. Ett beslut som i praktiken betyder att domaren tar arbetsgivarens sida.

Hittills har fyra av de uppsagda accepterat att bli utköpta, de andra vill bara ha tillbaka sina jobb och att Mölnlycke respekterar den tidigare domen.

Mölnlyckes agerande mot sina anställda är oacceptabelt, slår IF Metall fast.

– Sådant här beteende accepterar aldrig IF Metall. Mölnlycke skulle aldrig bete sig så här mot anställda hemma i Sverige, säger Erik Andersson.

Ärendet ligger nu i luften och de anställda vet inte när, eller om, de kan återvända till sina arbeten igen.