Än har LO inte slipat sina krav om vinststopp för företag i vård, skola och omsorg, men det är redan en av de allra hetaste frågorna i debatten.

På LO-kongressen i maj slogs fast att facket ska arbeta för non-profitföretag i välfärden. Nu utreder LO frågan. I december ska facket ha sin handlingslinje klar.

– Vi är fullständigt mot att företag som inte levererar kvalitet ska kunna gå med vinst, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande och den som leder gruppen som ska arbeta fram ett konkret förslag för att sätta stopp för företag som för vinst på offentlig sektor.

Han kommer från Kommunal och säger att det tidigare funnits en romantiserad bild av att Kommunals medlemmar skulle kunna bli småföretagare och sköta en del av den offentliga verksamheten. Men så har det inte alls blivit, säger han. I stället har vinstdrivande storföretag vunnit upphandlingar och börjat sköta vård, skola och omsorg.

– Nu ska vi hitta en striktare reglering. En del blir också att definiera vad non-profitföretag är. Och det måste vara ett nytt system som är genomförbart.

Det bekymrar inte honom och den nya LO-ledningen att Socialdemokraterna inte är inne på samma linje.

– Vi ska ta fram det bästa förslaget och sedan ska vi försöka få stöd från Socialdemokraterna för det – och från regeringen.

Bland de politiska partierna är det bara Vänsterpartiet som är inne på samma linje som LO. Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt ägnade huvuddelen av sitt tal i Almedalen åt att argumentera mot vinster för företag som sköter skola, vård och omsorg.

Socialdemokraterna har inte alls en lika klar ståndpunkt. Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger:

– Det är en viktig diskussion att föra.

Han säger att det skett en koncentration till stora företag bland dem som anlitas av offentlig sektor och att debatten nu borde syfta till att skattepengarna i så stor omfattning som möjligt ska gå till skola, vård och omsorg.

– Diskussionen måste handla både om kvalitén och om sätt att se till att pengarna används rätt, säger Mikael Damberg.

Tidningen Resumé lyfter fram Stefan Stern som tidigare varit nära medarbetare åt Mona Sahlin. Nu är han rådgivare åt Magnora, som äger Kreab och Kunskapsskolan. Han säger att LO:s krav på vinstförbud i stället för kvalitetskrav försenar alla vettiga lösningar. Och han anser att LO:s uppfattning står i vägen för Socialdemokraternas möjligheter att locka väljare från de borgerliga partierna.

Hos Svenskt Näringsliv vill man att arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna ska kommentera LO-kravet.

– Det blir svårt att sätta en vinstgräns som anger vilken nivå som är rimlig. Jag tycker att det är viktigare att tydligare definiera kvalitetskraven, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör för Vårdföretagarna.

Organisationen har 2 000 medlemsföretag med 80 000 årsanställda. Det är både små och stora företag, som sysslar med bland annat sjukvård, äldreomsorg och ambulansverksamhet.

Inga-Kari Fryklund vill se nationella kvalitetskrav för att skapa en större tydlighet och kunna avgöra om det är rätt vård som levereras.

– Jag tror att den ökade valfriheten har kommit för att stanna, säger hon.

I en paus mellan två seminarier i Almedalen ger finansminister Anders Borg en kort kommentar till LO-kravet. Han säger:

– Det är bra om företag går med vinst. Företag med vinst anställer folk.

LO:s Tobias Baudin är inte imponerad av ministerns argument. Han säger att non-profitföretag anställer. Och kommuner och landsting, som inte är vinstdrivande, anställer.