Med förslaget om en ny ”jobbpakt” där regering och arbetsmarknadens parter ska ingå blev Fredrik Reinfeldts Almedalstal inte fullt så innehållslöst som många befarat.

Men mer än jobbpakten blev det inte. Och vad jobbpakten ska göra mer än att se över praktikplatser förblev oklart.

Förutsättningarna var annars följande för Fredrik Reinfeldt inför hans tal i Almedalen:

Expressens och Demoskop meddelade tidigare under dagen att svenska folket har större förtroende för S-ledaren Stefan Löfven än för Fredrik Reinfeldt.

Å andra sidan vill 46 procent av väljarna enligt SvD och Sifo fortfarande se Reinfeldt som statsminister även efter nästa val mot bara 39 procent för Stefan Löfven.

Fredrik Reinfeldt, som i likhet med övriga moderatledningen under det senaste året knappt gjort någonting för att förbättra sina siffror måste därmed skatta sig lycklig över att siffrorna inte rasat ännu mer.

Andelen sysselsatta har rasat och arbetslösheten har ökat, och ungefär där har det tagit stopp både för moderaterna och partiets ledare.

Skulle då Fredrik Reinfeldt försöka ta tillbaka lite initiativ och visa att det visst kan spridas guld och inte bara sand genom regeringens reformer?

Tyvärr blev huvudparten en upprepning av tidigare förhållningssätt och budskap, det vill säga att Europa är i kris men att Sverige har en välfylld statskassa.

Till hösten, alltså i budgeten för 2013, lovade dock moderatledaren att det ska komma satsningar på infrastruktur och forskning.

Men mer än dessa vaga ord kom inte förrän jobbpakten påtalades.

Det har länge varit en uppfordrande vädjan hos LO att Reinfeldt borde intressera sig lite mer för att etablera en direkt kontakt med arbetsmarknadens parter.

Det är bra att så äntligen sker, men tvivlet smög sig genast in. Efter att facken slutit avtal om praktikplatser, trainee-platser, lärlingssystem och varvad utbildning och skolgång, och efter att Socialdemokraterna redan i sin vårbudget lagt ett mycket omfattande program för att höja utbildningens roll för att skapa jobb, känns Fredrik Reinfeldts jobbpakt mer som en senkommen insikt om att han borde haka på allas uppenbara insikt om att utbildning ger jobb.

Talet i övrigt?

Reinfeldt skildrade arbetande människor som han sett i Sverige, i hemtjänsten, i bagerier, hos polisen.

Men någon annan slutsats än att de som har jobb har jobb drog han inte i sitt tal.