Foto: Erik Mårtensson

 

Unga volontärer tvingas arbeta 24 timmar i sträck, blir utskällda och hotas med straffavgift om de sjukskriver sig. Det hävdar bemanningsföretaget Youngcraft som nu anmäler Peace and love för arbetsmiljöbrott.

– Vi tolererar inte att våra ungdomar hamnar på en arbetsplats som bryter mot Arbetsmiljölagen, säger Youngcrafts vice vd Simon Schöldberg. Därför valde vi att göra en anmälan mot Peace and love.

I år arbetade drygt 7 000 volontärer på den veckolånga musikfestivalen i Borlänge. I utbyte mot 60 timmars gratis arbete fick ungdomarna ett festivalpass, mat och sovplats, var det tänkt. Fast i år fanns inga sovplatser för volontärer. De fick trängas med övriga besökare eller sova i bilar och på gräsplättar utanför festivalområdet.

Flera av de ungdomar som Youngkraft hade förmedlat till festivalen hörde av sig med klagomål. De flesta var missnöjda med de långa arbetspassen, ofta utan några som helst pauser. Många hoppade över lunchen. Minst två personer uppgav att de hade jobbat 24 timmar i sträck.

– De hade inte fått några scheman, utan fick gå efter de SMS-meddelanden som de fick under arbetsdagen, säger Simon Schöldberg.

Ungdomarna har inte heller fått kopia på de avtal som de skrivit under inför arbetet. I avtalen stod bland annat att de skulle betala en straffavgift på 5 000 kronor om de avbröt arbetet. Även om de blev sjuka, hade cheferna sagt till volontärerna.

– En av våra volontärer blev sjuk, sannolikt av matförgiftning. När han försökte sjukanmäla sig hotades han om ersättningsskyldighet.

Efter att Youngcraft tagit kontakt med ansvariga på Peace and love fick volontären besöka läkare.

– Men även om han skulle få sjukintyg så var det inte säkert att han skulle slippa ersättningsskyldigheten.

Något som Peace and love tog tillbaka senare, och den sjuke volontären fick åka hem.

– Ungdomarna har utsatts för systematiska hot om straffavgifter, säger Simon Schöldberg.

Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på de anmälda incidenterna.

– Vi planerar att inspektera Peace and love så snart det går, säger Anita Nordström, ställföreträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets distrikt i Falun.

Peace and love är ett aktiebolag med en omsättning på 110 miljoner kronor enligt årsredovisningen 2011. Bolaget har en vinstmarginal på 3,5 procent. Drygt 60 000 personer besökte festivalen i år. Drivkraften är att skapa ”en ny och bättre värld”.

Arbetet har inte lyckats nå ansvariga på Peace and love för kommentar under dagen.