Foto: Erik Mårtensson

Livs klubbordordförande på Cloettas godisfabrik i Gävle stängdes av från sitt arbete och hängdes ut på koncernens intranät i flera länder. Nu drar facket godisjätten inför domstol.

Livs stämmer Cloetta inför Arbetsdomstolen och kräver ett skadestånd på sammanlagt en halv miljon kronor för brott mot personuppgiftslagen och föreningsrätten.

I början av april höll facket ett medlemsmöte om Cloettas beslut att lägga ner godisfabriken i Gävle. Mötet beslutade enhälligt att inte jobba övertid i protest mot nedläggningen. Facket opponerade sig mot beslutet, med motiveringen att det skulle strida mot kollektivavtalet.

Efter mötet uppstod en dispyt mellan klubbordföranden Wellington Ikuobase och en oorganiserad anställd, som hävdade att det var facket som låg bakom protesten. Konflikten löstes dock upp vid ett möte där klubbordföranden och den anställde skakade hand och kramade om varandra.

Dagen efter medlemsmötet kallades Wellington Ikuobase till ett möte med personalchefen och två arbetsledare på fabriken. Cheferna hävdade att han hade hotat den anställde. Han bad att få en facklig företrädare vid sin sida, annars ville han inte berätta sin version av det inträffade. Cheferna avfärdade hans begäran och bad honom att omedelbart lämna arbetsplatsen. Han var avstängd från sitt arbete.

Nästa morgon spärrades hans passerkort. Beslutet om avstängning på grund av hot lades ut på bolagets intranät.

– Så får man inte göra, säger Wellington Ikuobase. Det är inte bara osmakligt, utan också ett brott mot personuppgiftslagen.

Genom informationen som lades ut på Cloettas intranät fick alla anställda på bolagets samtliga företag i sju länder veta att Wellington Ikuobase hade hotat an arbetskamrat och därför stängts av från sitt jobb.

Det påstådda hotet anmäldes aldrig till polisen och Wellington Ikuobase fick komma tillbaka till jobbet efter att ha varit avstängd i en vecka.

– Anklagelserna om hot är ren påhitt, säger han. Ändå hävdar arbetsgivaren att man har gjort allt rätt.

I sin stämningsansökan konstaterar Livs att avstängningen är riktad mot Wellington Ikuobase som klubbordförande. Bolaget har också hindrat övriga fem ledamöter i klubbstyrelsen att fullgöra sitt fackliga uppdrag, enligt Livs.

Susanne Corse, personalchef på Gävlefabriken, säger att hon inte är förvånad över att facket nu drivit frågan till domstol eftersom centralförhandlingarna avslutades i oenighet.

Men hon vill inte svara på Arbetets frågor om hur företagsledningen resonerade när man lade ut avstängningen på intranätet.

– Det där är ingenting jag kommenterar, säger hon.

Cloetta lägger ner Gävlefabriken med drygt 150 anställda i januari 2014. Tillverkningen av Läkerol flyttas till Slovakien, medan Ahlgrens bilar får stanna i Sverige. De ska tillverkas i Ljungsbro utanför Linköping.