Byggnadsplåtslagare än det enda LO-yrket på tio i topp-listan över jobben med bäst framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Lastbilsmekaniker och kock kvalar in på topp 15.

Det visar Arbetsförmedlingens rapport om framtidsutsikterna i 200 yrken under det närmaste året.

I andra änden av listan är LO-yrkena desto fler. Åtta av tio jobb i botten på listan är LO-yrken: matroser, barnskötare, butiksanställda, vårdbiträden, städare, lagerarbetare och vaktmästare går en tuff framtid till mötes.

Skiljelinjen mellan högutbildade och lågutbildade blir allt tydligare. Högskoleutbildade klarar sig bäst. De som inte har gått ut gymnasiet klarar sig sämst. I bästa fall får de otrygga, tillfälliga jobb. I sämsta fall blir de arbetslösa.

Vårdbiträden och personliga assistenter är två exempel. De går en mörk framtid till mötes samtidigt som vården har brist på folk inom många yrken som kräver hög utbildning.

Ett par goda år på arbetsmarknaden gav 160 000 fler i jobb. På hösten 2011 vände det. I år räknar Arbetsförmedlingen med 5 000 fler sysselsatta. Hårdare tider på arbetsmarknaden, med andra ord.

– Arbetsgivarna kan bli lite mer kräsna än förra året, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Stora pensionsavgångar lindrar smällen. Mest påverkas arbetsmarknaden i Sverige utanför storstäderna. Där ligger de län som går den tuffaste framtiden till mötes: Gävleborg, Västernorrland, Sörmland, Västmanland, Örebro, Smålandslänen och Västra Götaland utom Göteborg.

Här är industrin viktig, men den svaga konjunkturen gör att industrijobben blir färre. De enkla industrijobben försvinner – många för alltid. Det är baksidan av den fantastiska ökningen av industrins produktivitet.

Framför allt ryker montörer och maskinoperatörer. Däremot är det goda tider för gruvarbetare och verkstadsyrken med specialkompetens som plåtslagare, verktygsmakare, CNC-operatörer, maskinreparatörer och bilmekaniker. De kommer att vara efterfrågade åtminstone under de närmaste tio åren.

De högutbildade är mest efterfrågade även inom industrin. Många civilingenjörer och dataspecialister kan välja och vraka bland jobben.

Det är hushållens efterfrågan som räddar ekonomin när exportindustrin går knackigt. Svenskarna handlar mer. Bäst går det i Storstockholm, Storgöteborg, Norrbotten och Uppsala län.

Vinnare är hotell- och restaurangnäringen. Ändå går städare, hotell- och restaurangbiträden och receptionister en tuff framtid till mötes. Konkurrens om jobben är stenhård. Däremot har kockar en bra arbetsmarknad. För bartendrar ser det hyfsat ut.

Undersköterskor har det tufft på arbetsmarknaden just nu. Det blir bättre under de närmaste tio åren. Många går i pension samtidigt som de äldre blir fler. För kommunalare utan gymnasiebetyg ser det mörkt i alla yrken. Barnskötare, till exempel, ersätts av förskollärare.

Byggnadsarbetare går en ljus framtid till mötes, med undantag för grovarbetare. Byggnadsplåtslagare är ett bristyrke, liksom betongarbetare och VVS-montör. Däremot är det för många unga som utbildar sig till träarbetare och elektriker.

Yrkeskompassen om utsikterna för 200 yrken

Fakta

Mest efterfrågade LO-yrkena

1. Byggnadsplåtslagare

2. Lastbilsmekaniker

3. Kock

4. Bagare/konditor

5. Gruvarbetare

6. VVS-montör

7. Tunnplåtslagare

8. Betongarbetare

9. Murare

10. Taxiförare

11. Takmontör

12. Bussförare

13. Verktygsmakare

14. Skogsmaskinförare

15. Anläggningsarbetare

16. CNC-operatör

17. Plattsättare

18. Grovplåtslagare

19. Maskinreparatör

20. Lokförare

 

Minst efterfrågade LO-yrkena

1. Matros

2. Barnskötare

3. Butikssäljare, fackhandel

4. Butikssäljare, dagligvaror

5. Vårdbiträde

6. Städare

7. Lagerarbetare

8. Vaktmästare

9. Montör (metall, gummi, plast)

10. Truckförare

11. Köks- och restaurangbiträde

12. Personlig assistent

13. Montör (el-tele)

14. Elevassistent

15. Undersköterska

16. Montörer (bilindustri)

17. Trädgårdsarbetare

18. Parkarbetare

19. Receptionist

20. Grovarbetare inom bygg- och anläggning

Listan visar brist eller överskott inom yrket på våren 2012. Listorna är rangordnade. Det mest respektive minst efterfrågade yrket kommer först.