Jobbfabriken betalade inte en räkning på 144 000 kronor. Resultatet blev en betalningsanmärkning.

Det är en nära döden-upplevelse för en fas 3-anordnare. En betalningsanmärkning ”som inte är obetydlig” innebär att Arbetsförmedlingen säger upp samarbetet.

Men Arbetsförmedlingen har bestämt att det här är en ”obetydlig” betalningsanmärkning. Livet går vidare på Jobbfabriken.

Tills vidare. Anordnarbidraget till fas 3-anordnare, Jobbfabrikens absolut största inkomstkälla, granskas just nu. Senast på fredag ska Arbetsförmedlingen lämna ett förslag nya regler för bidragen till fas 3-anordnare.

Uppmärksamheten kring Jobbfabrikens miljonvinster fick Bettina Kashefi, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, att begära in ett förslag senast den 30 juni.

Från början var tanken att göra om anordnarbidraget för att få ut fler fas 3-deltagare på arbetsplatser med ”riktiga jobb”. All erfarenhet visar att det ökar chanserna att få jobb.

Men det var Jobbfabrikens miljonvinster som fick regeringen att sätta en tidsgräns. Uppmärksamheten börjar bli pinsam.

Det kan vara svårt att förklara varför en regering som helhjärtat bekämpar bidragslinjen till sjuka och arbetslösa samtidigt uppfinner en alldeles ny bidragslinje för direktörer i fas 3-branschen.

Den som tittar på nätet hittar bilder på Jobbfabrikens vd Ivan Daza tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och hennes företrädare Sven Otto Littorin.

Han verkar ha goda kontakter. I ett mejl skriver Sven Otto Littorin han blev inbjuden av Ivan Daza.

”De satt i en källare någonstans på Norrmalm och hade ett par tre anställda, som jag minns det. Jag var nyfiken och åkte dit och tittade. Det här var innan fas 3 hade dragit i gång och jag var bara där en gång. Men han är onekligen bra på att synas och ta kontakt”, skriver Sven Otto Littorin i ett mejl till Arbetet.

Frågan är om det är en fördel eller en nackdel. Det visar sig när, och om, regeringen kommer med ett förslag till nytt anordnarbidrag.

I riksdagen i måndags använde arbetsmarknadsminister Hillevi Engström inte ordet anordnarbidrag. Hon sa anordnarstöd.

Vem vet? Ett förslag kanske blir en kosmetisk förändring. Ett nytt namn, ungefär som när fas 3 döptes om till sysselsättningsfasen förra året. Anordnarbidrag blir anordnarstöd eller något annat. Vad som helst som inte innehåller ”bidrag”.

Under 2009 gick sju företag till kronofogden för att få betalt av Jobbfabrikens moderbolag Blatteförmedlingen. Sedan upphörde kraven. Det sammanfaller i tiden med att Jobbfabriken blev fas 3-anordnare. Då började Arbetsförmedlingen kolla betalningsanmärkningar.

Den 2 april i år drog Jobbfabriken ändå på sig en betalningsanmärkning. Detta sedan kronofogden beslutat om ett betalningsföreläggande för räkningen på 144 000 kronor. Jobbfabriken bestred fakturan innan beslutet vunnit laga kraft, men för sent för att stoppa betalningsföreläggandet.

Kreditupplysningsföretagen väntar inte på att kronofogdens beslut ska vinna laga kraft. När kronofogden utfärdar ett betalningsföreläggande är det klippt. Då kommer betalningsanmärkningen. Den kan leda till att företagets leverantörer kräver betalning i förskott eller att det blir problem med att få lån.

Men Arbetsförmedlingen ser mellan fingrarna. Det är ”business as usual” med Jobbfabriken.

”Vi återkallar inte beslut endast utifrån att en anordnare får betalningsanmärkning”, skriver Arbetsförmedlingens programenhet i ett mejl som vidarebefordras av pressekreterare Fredrik Möller.

En betalningsanmärkning hänger med i fem år för ett företag. Det är svårt att bli av med den.

Två fakturor till Jobbfabriken på totalt 164 000 kronor hamnade hos kronofogden. Räkningarna är numera betalda, men ett ärende är öppet tills motparten Miljörenen AB hör av sig till kronofogden. Miljörenen städade på Jobbfabriken i Stockholm.

– Vi är ett litet företag med sex anställda och små marginaler. Det här är första gången som vi tvingades att gå till kronofogden för att få betalt. Det var en ny situation och från början visste jag inte hur man går till väga. Det har inneburit merarbete och extra kostnader för oss. På sluttampen insåg Jobbfabriken att det skulle bli väldiga problem om de fick en betalningsanmärkning, men det är de själva som har försatt sig i en tråkig situation, säger Helen Fallesen, som driver Miljörenen.

Enligt Jobbfabrikens vd Ivan Daza är det nu upp till Jobbfabriken att kontakta alla kreditupplysningsföretag och tala om att fakturorna är betalda. Det återstår att se om det räcker för att bli av med betalningsanmärkningen.

Har ni klarat ut det här med Arbetsförmedlingen?

– Självklart. Man får inte ha några anmärkningar som underleverantör till Arbetsförmedlingen och vi har inga anmärkningar. Det vet Arbetsförmedlingen och det vet kronofogden. Det är bara du som sitter med felaktig information, förklarar Ivan Daza.

• De åkte ut från Jobbfabriken