Handels förlorade målet mot Polarn O. Pyret i Arbetsdomstolen. Det är dåliga nyheter för butiksanställda som riskerar att tvingas att gå ner i arbetstid.

Både Stadium och Akademibokhandeln omvandlar heltidstjänster till deltider på 75 eller 80 procent.

– Självklart är vi oroliga för att det här är något som ska sprida sig. Det är väldigt tråkigt, inte minst med tanke att vi och arbetsgivarna i Svensk Handel arbetar i en partsgemensam heltidsgrupp för att öka heltiderna. Det är vår gemensamma ambition, så det är väldigt tråkigt att det blir tvärtom, säger Linda Palmetzhofer, ombudsman på Handels.

Domen i Arbetsdomstolen innebär att Polarn O. Pyret hade rätt att tvinga en anställd att gå ner i timmar samtidigt som kollegan fick fler.

Butiken i Halmstad gick dåligt. Där jobbar tre personer. Butikschefen har heltid, en anställd sedan elva år hade 35 timmar i veckan och den senast anställda hade dryga sju timmar i veckan.

Två timmar skars bort. Samtidigt kortades arbetstiden från 35 till  25 timmar för en anställd och förlängdes från sju till 15 timmar för den andra.

Handels ansåg att den senast anställda skulle få kortare tid enligt turordningsreglerna. Polarn O. Pyret motiverade ändringen bland annat med flexiblare bemanning och bättre kompentens på alla händer.

Nu ska Handels analysera domen för att se i vilken mån den påverkar striden om arbetstiderna på Stadium och Akademikbokhandeln. Stadium har talat om att totalt 67 heltider landet runt ska bli deltider på 75 procent. Akademibokhandeln räknar med att 18 av 60 butiker landet runt berörs. Där ska heltidstjänster omvandlas till deltider.

– Tyvärr går inte utvecklingen åt rätt håll. Under de senaste fem åren har fler gått från heltid till deltid än tvärtom. Det visar statistiken som vi har tagit tillsammans med svensk Handeln, berättar Linda Palmetzhofer.