– Jag vill likna fas 3 vid slavarbete.
Hillevi Larsson (S) skrädde inte orden i riksdagen tidigare i dag. Hon ville ha svar på en fråga från arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

– Det har gått ett år sedan riksdagen tog beslutet att stoppa nya anvisningar till fas 3. Varför har inte regeringen följt riksdagens beslut?

Hon fick inget svar av Hillevi Engström. Å andra sidan har den samlade oppositionen inte lagt fram några nya förslag sedan förra året.

– Ska riksdagen behöva fatta ett nytt beslut för att regeringen ska verkställa det gamla? undrade Hillevi Larsson.

Hon hänvisade också till att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) hotades av misstroendevotum när han vägrade att följa riksdagens beslut om att återgå till de gamla reglerna i sjukförsäkringen.

– Krävs det något sådant även i detta fall?

Hillevi Engström reagerade över jämförelsen mellan fas 3 och slavarbete och uppmanade Hillevi Larsson:

– Ring polisen, gärna på larmnumret 112, om du verkligen stöter på slavarbete. Det är väldigt starka ord.

Hillevi Larsson svarade att slavarbete är den beskrivning som många fas 3-deltagare själva använder. Orsaken är att de tvingas jobba för låg ersättning eller socialbidrag.

Debatten var snarare en minnesstund för att uppmärksamma ettårsjubileet av riksdagens beslut om fas 3-stopp, än ett förebud om kommande förändringar. Sedan riksdagen tog beslutet har fas 3 vuxit från 26 000 till 31 000 deltagare.

På en punkt kan det komma förändringar. Peter Persson (S) påpekade att fas 3 är en guldgruva för en del privata företag. Det föranledde Hillevi Engström att säga att Arbetsförmedlingen ska komma med ett förslag om ändringar i anordnarbidraget, det vill säga de 5 000 kronor i månaden som anordnarna får för varje deltagare i fas 3.

Trots att riksdagens sommarlov egentligen började i onsdags blev det en stor debatt om arbetslöshet, sjukdom och social trygghet i dag. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström stod i talarstolen i mer än tre timmar och försvarade regeringens politik.

Då svarade hon också på frågor som var ställda till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och statsminister Fredrik Reinfeldt.

FAKTA: fas 3

I jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 placeras en arbets­lös hos ett företag, en kommun eller en organisation. Arbetsgivaren betalar ingen lön, arbetsgivaravgift eller försäkring­. I stället får arbetsgivaren 225 kronor per person och anvisningsdag. Medarbetaren lever på aktivitetsstöd eller socialbidrag.