Vad var ditt första sommarjobb? Och vad har det betytt för dig?

Hillevi EngströmHillevi Engström, arbetsmarknadsminister:
– Jag an­svarade för glassdisken i Öregrund, skopade upp kul­-glass och öste upp mjukglass till alla turister. Sedan var det mycket städning och att se till att det var rent kring glassdisken. Mina samtliga jobb har gett erfarenhet och kom­petens på olika sätt. Som ung är det viktigt att kunna visa vad man går för.

 

Anders FerbeAnders Ferbe, ­ordförande, IF Metall:
– Som 14-åring jobbade jag på Frödéns verkstad i Jönköping med att sortera och sätta ihop produktkataloger. Jobbet innebar även att vara mycket ute i verkstaden. För pengarna köpte jag en rullbandspelare. Jobbet gav en tidig inblick i industriarbetets villkor.

 

Annelie NordströmAnnelie Nordström, ­ordförande, Kommunal:
– Jobba­de som brickflicka, det vill säga plockade upp disk, på ett kafé i Halmstad. Vad jag lärde mig på det jobbet är att man ska akta sig för chefen. Han höll sig lite halvgömd och kollade hur långa raster man tog.

 

Anders MiltonJonas Milton, vd, ­Almega:
– ­Jobbade som hantlangare (”hjälpe­påg”) till grovarbe­tarna på pappersbruket i Klippan. I jobbet ingick bland annat att vara behjälplig med att tömma utedass. Det innebar en kontakt med verkligheten i ordets rätta bemärkelse.

 

Eva NordmarkEva Nordmark, ­ordförande, TCO:
– Har sommarjobbat sedan åttan. Första riktiga jobbet var på KF-lagret i Luleå, där jag packade frukt och grönsaker. Jag tjänade egna pengar för att kunna resa. Men lärde mig också att ta ansvar och ta klivet in i vuxenvärlden.

 

Karl-Petter ThorwaldssonKarl-Petter Thorwaldsson, ordförande, LO:
– Det var på Kosta glasbruk sommaren 1977, 13 och ett halvt år gammal. Timlönen var 15:92 kr och räckte till en moped, en Puch Montana. Jag fick egna pengar och upplevde den underbara egenmaktskänslan som en inkomst ger. Jag jobbade som inbärare, det var varmt som i en bakugn men underbart kamratskap!

 

Anders BorgAnders Borg, ­finansminister:
– Jag jobbade med att rensa ogräs och skörda kålrötter.