Hector Kavvadias

Foto: Staffan Sonning

Hector Kavvadias (till höger) är besviken över valresultatet. På bilden demonstrerar han mot den föreslagna privatiseringen av postbanken.

 

– Europa skrämde det grekiska folket från att rösta på Syriza. Grekland har ingen regering. Det är EU som bestämmer över vårt land, säger Hector Kavvadias i de postbankanställdas fack.

Hector Kavvadias, vice ordförande i de postbanksanställdas lokala fack, är besviken och upprörd över att vänstern förlorade det grekiska valet. Han delar besvikelsen med många arbetare i huvudstaden Aten.

Det rådde politisk feber i Aten under valhelgen. Alla ville diskutera landets svåra situation. Landet har 25 procents arbetslöshet, varannan ungdom saknar jobb, lönerna har sänkts med upp till 30 procent, liksom pensionerna.

Liksom i valet i mars vann det konservativa partiet Ny Demokrati, knappt över vänsterpartiet Syriza i söndagens nyval. Båda partierna fick cirka en tredjedel av rösterna.

Men det grekiska valsystemet har en konstruktion som ger det största partiet 50 extra platser i parlamentet. Därmed kan Ny Demokrati bilda en majoritetsregering tillsammans med socialdemokratiska Pasok, som minskat till drygt tio procent.

Hector Kavvadias har lett flera fackliga demonstrationer mot den planerade utförsäljningen av postbanken.

Nu ser han pessimistiskt på framtiden.

– Europa har skrämt grekerna med hot om utträde ur Euron om Syriza hade vunnit. Nu har vi ingen premiärminister. Greklands premiärminister heter Angela Merkel. Det är hon som bestämmer över vårt land.

I den välmående förorten Ekali var det få av väljarna som delade Kavvadias åsikter. Alla som Arbetet pratade med lade sin röst på Ny Demokrati.

– Syriza vore en katastrof, säger Kostas Fostiroupoulos, en av landets största redare.

Vänsterpartiet lovade före valet att lämna eurozonen och kräva att Greklands jätteskulder skulle avskrivas. Sådana löften är att underskatta problemen, tycker Fostiroupoulos, som dock hoppas på Ny Demokratis möjligheter att förhandla ner skuldberget.

– Vi måste omförhandla. Och Angela Merkel måste sluta kräva åtstramningar av det grekiska folket. Det är idioti att försöka spara sig ur en ekonomisk kris.

Redan dagen efter det grekiska valet kom det signaler från EU om att en omförhandling av lånevillkoren kanske är möjlig. En möjlighet är att skjuta upp de nya åtstramningar som EU kräver ska genomföras redan i sommar.

Det vore sannolikt politiskt självmord av en ny regering att inleda med att lägga ytterligare belastning på en pressad grekisk befolkning.

På Syntagmatorget, mitt i Aten, ligger en stor hög av blommor – ett minnesmärke över den man som sköt sig till döds i protest mot nedskärningarna. I ett brev till tidningarna förklarade han att han vägrade bli en man som letar sin mat i soptunnor.

Hector Kavvadias:

– Jag vet inte hur medlemmarna kommer att reagera. Kanske blir det nya strejker. Vi måste försöka ta våra liv i våra egna händer. Men det kommer att bli mycket, mycket svårt.