Med knapp nöd blev borgerliga Ny Demokrati största parti i Grekland. Partiet fick därmed 50 extra mandat och kan liera sig med det allt mindre socialdemokratiska Pasok för att driva igenom fler åtstramningar.

Grekerna har därigenom skrämts till en fortsatt golgata­vandring där euron finns kvar och utländska banker får tillbaka sina pengar.

Detta bankernas fribrev är något Mats Persson, professor i internationell ekonomi, har reagerat på i sin nya bok Den europeiska skuldkrisen.

Räddningslånen är i praktiken ett stöd till spekulerande bankers ägare, anser han, och budskapet blir att banker lockas ta nya risker, eller ­öppnar för krav på att hela euro­områdets ekonomi ska styras av en finansminister i Bryssel.

Det här är invändningar mot åtstramnings- och stödlånshysterin som hörs alltför sällan.

Om Grekland lämnat euron och förklarat sig statsbank­rutt redan för något år sedan skulle landet med all säkerhet ha klarat sig bättre i dag. Banker, främst tyska banker, skulle ha förlorat. Nu förlorar ett helt folk.

Efter att grekerna skrämts till lydnad blir slutresultatet så småningom troligen ändå statsbankrutt och att landet överger euron – men Ny Demokrati garanterar att det sker först när alla banker har blivit ersatta för sin oansvariga utlåning.