Foto: Mats Andersson

Bo Hallberg blev plåtslagare mest för att det var den utbildningen han kom in på. Men nu rekommenderar han det till alla som känner sig manade.

 

Bo Hallberg skickar iväg en lång svart takplåt. Den glider snabbt över pappen på det branta taket. Hans jobbarkompis Lars Nylén fångar plåten.

– Det kan vara lite läskigt med höjden innan kroppen ställt om sig. Jag har klarat mig, men nära att falla har vi väl alla varit, säger Bo Hallberg.

Ibland kan han ha besvär med höga höjder. Då tittar han högt och långt bort så brukar sinnet stabilisera sig.

Tillsammans med tre arbetskamrater lägger Bo Hallberg nytt plåttak på ett trähus med två våningar på Storgatan i Hudiksvall. Från taket ser de ut över hamnen.

Taket är ovanligt brant – mycket brantare än ett villatak. För att kunna gå däruppe har plåtslagarna spikat fast plankor som de kan ta spjärn mot. Bo Hallberg glider neråt på skorna och fångas upp av en planka.

Hans yrkesval var inte så mycket ett genomtänkt beslut. Han kom inte in på någon annan utbildning. Och så var hans bror redan plåtslagare. Nu var ju inte brorsan så mycket till förebild. Efter bara några år slutade han och började jobba med annat.

Jobbarkompisen Lars Nylén monterar den svarta takplåten intill en likadan. Med en blå och gul tång klämmer han ihop kanterna på de två plåtarna. Det blir en dubbelfals som lär vara det tätaste man kan ha på ett tak.

Bo Hallberg bryter loss en av plankorna som de använt för att gå på. Han slänger ner den på innergården.

Många plåtslagare gillar sitt jobb. Och de är ofta stolta över sina insatser. Bo Hallberg tror nog inte att det kommer att bli så bra på Storgatan, eftersom förarbetet inte är fullgott. Snickarna har inte fått möjlighet att göra ett bra jobb, enligt honom.

Men han räknar gärna upp jobb som han är stolt över. Det är taket på Hemköp i Hudiksvall. Trots att det legat mer än 20 år ser det bra ut och håller färgen. Och nyligen var det ventilationen i en turbinhall hos Iggesund Paperboard.

Det mesta löser plåtslagarna på plats på jobbet, men ibland funderar Bo Hallberg även hemma på hur han ska lägga upp ett jobb. Han tycker det kan vara kul att lista ut sådant på fritiden.

Om han är i någon annan stad går han med blicken riktad mot taken – och snubblar ofta på trottoarkanter.

– Jag rekommenderar det här jobbet till dem som känner sig manade. Det är fritt och inte alls som att stå inomhus och borra eller svetsa.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Fakta

Om Bo Hallberg

48 år, plåtslagare på Anderssons Plåt i Hudiksvall

År i yrket: 30, nästan alla på samma firma.

Bäst med jobbet: Friheten och att få vara ute. Omväxlande och utmanande. Bra jobb är ventilation i affärer eller en fin takläggning.

Sämst med jobbet: Kung Bore och ventilationsjobb i trånga utrymmen.

Yrkesstolthet: Jag visar gärna vilka jobb jag gjort när jag åker förbi med släkt och vänner. I jobbet kan man åstadkomma något som ser bra ut. Och man kan se tillbaka och känna sig nöjd.

Yrkeshemlighet: Nä, det finns ingen. Alla har sitt eget sätt, men resultatet blir detsamma.

Om jag inte blivit plåtslagare: Jag sökte skogslinjen på gymnasiet, men jag kom inte in. Då skulle jag blivit huggare och kanske sökt vidare till jägmästare.

Om plåtslagare

Antal: Runt 5 000 plåtslagare och ventilationsmontörer.

Utbildning: Gymnasiets bygg­program med specialisering andra året. Efter gymnasiet ungefär 3 år som lärling.

Lön: Snittet i landet för både ackordsarbetare och tidlönare är 160 kronor i timmen och det mot­svarar 27 840 kronor i månaden.

Fackförbund: Byggnads.

Framtidsutsikter: Arbetsmark­naden ser bra ut. Enligt facket är det brist på plåtslagare i hela landet. Samtidigt minskar antalet plåtslagare, på grund av för låga löner.

Källor: Byggnads, Arbetsförmedlingen