Jag är nog lite dum (åtminstone oerfaren), för jag blev faktiskt väldigt förvånad när jag fick veta att anställda i hemtjänsten inte får arbetskläder av sina arbetsgivare.

Människor som har till jobb att hjälpa till med blöjbyten och toastädningar. Som plåstrar om sår och ibland medicinerar sjuka analt. Som går från ena hemmets sjukdom till nästa och sedan hem till sig själva – eller via dagis och klär på sina egna småbarn inför hemfärden.

Ska de inte kunna skydda sig och andra? Ska de inte ha tillgång till funktionella, praktiska kläder?

I arbetsmiljön är det skillnad på manlig skit och kvinnlig skit. Det påpekar Kommunals ordförande Annelie Nordström i veckans nummer av Arbetet.

Det har sagts förut, alldeles för ofta och upprepats under för lång tid: I traditionellt manliga yrken behöver de anställda aldrig bråka eller tjata sig till arbetskläder.

Jag intervjuade en gång metallarbetare på en batterifabrik. De fick arbetskläder – självklart – overallerna förstördes ju regelbundet av blystänk.

Men med underkläderna var det annorlunda. Kalsonger och trosor ersattes, men behåarna ville arbetsgivaren på något sätt inte kännas vid.

Jag skrev om det där och den unga kvinnan jag intervjuat trakasserades omgående av sina manliga arbetskamrater.

Men herregud – det är 25 år sedan. Någon slags attitydförändring borde väl ha skett?

Nu har Arbetsmiljöverket gett skyddsombudet Madeleine Karlsson rätt i sina krav på skyddskläder. Därmed har Kommunal hittat en ny väg att driva rätten till arbetskläder – genom arbetsmiljölagen.

Må de skämmas – de sura arbetsgivare som förvägrar sina anställda anständiga villkor.

Arbetet kommer numera som morgontidning till läsarna.

Det har lett till en rad samtal hit till redaktionen. Tidningsbuden märker tydligen brevlådorna med en liten klisterlapp för att komma ihåg var Arbetet ska delas ut.

Oroliga läsare tror att de är utsatta för stöldligor som planerar inbrott. Men just Arbetets lilla klisterlapp, en röd triangel, har inget med stöldligor att göra.

Ville bara informera om detta.