Varför ska arbetsgivare göra ambitiösa lönekartläggningar om de obemärkt kan strunta i den lagregeln?

Missförstå mig inte. Jag tror verkligen inte att Sverige är fyllt av ondskefulla arbetsgivare som till varje pris missunnar kvinnor (eller män) rimliga löner.

Men det får ju vara någon måtta på tilltron till arbetsgivares goda vilja. En lönekartläggning enligt lagens krav kan vara krånglig, samt kosta tid och pengar. (Det var väl därför kravet ändrades från varje år till var tredje?) Vissa kanske väljer att ”glömma” den, skjuta på den, andra kanske sänker ambitionsnivån.

För inget händer ju. Vår reporter Esref Okumus har gått igenom granskningsstatistiken 17 år bakåt. Sedan Jämo lades ner för tre år sedan har ersättningsmyndigheten Diskrimineringsombudsmannen inte granskat en enda lönekartläggning. Inga viten har begärts, varken från fackligt håll eller från DO.

Historierna har varit många om byråkrati och strul i byggandet av nya DO. Det kan förklara varför lönekartläggningarna hamnat i skymundan.

Som vanligt blir det de fackliga organisationerna som ska agera polis. Samma fack som med jämna mellanrum anklagas för ansvarslöshet, av både politiker och arbetsgivare, ska ensamma ta ansvar för att arbetsgivarna följer lagen så vi kan bibehålla Sveriges rykte som världens mest jämställda land.

Det är inte rimligt.

Alla har minnen av skolbespisningens gräsliga föda (?), från 60-talets skola minns man särskilt de där potatisarna, överdragna av någon slags hinna, vattnig pölsa och potatismos med köttfärssås. Och att man skulle kuvas med skam om man inte åt upp blandningen av pulver och utspädd köttfärs – för barnen i Biafra hade ingen mat alls.

I Rydbo lagar man god mat till barn som behöver lära sig hur man äter nyttigt – och gott.

Själv har jag aldrig lyckats få i mina ungar kålpudding så jag imponeras av hur skolkocken Ingela Oster får eleverna att älska denna klassiker.

Läs om hennes knep och intensiva arbetsdag i veckans nummer av Arbetet.

Och om hur svenska restaurangägare lockar egyptier vid Tahrir-torget att fira revolutionen med svenska köttbullar.