I ”Mot alla odds” fick vi på tv under vintern följa tio funktionshindrade svenskar, hårt kämpande på vandring över öken och savann under Afrikas brännheta sol, under ledning av storviltjägaren och författaren Natasha Illum Berg. 150 mil och en enastående prestation, där viljan lyckades övervinna orken många gånger för samtliga medverkande. Vad vi inte såg var den följebil som naturligtvis fanns med. Den som kunde rädda i krissituationer, sista utvägen vid den totala kollapsen.

För övrigt var tv-presentationen av Afrika som den brukar – när det inte är frågan om nyhetssändningar och krig alltså. Solmättad jord, vilda djur, akaciaträd och frihet från civilisation, som bakgrund till historien om den vite mannens liv, tankar och kval. Vi har sett filmerna, vi har läst böckerna. Ernest Hemingway skrev dramatiskt om storvilt och stora gevär i ursprunglig natur, Natasha Illum Berg har gjort samma sak men in modernare tid.

Jakob Ejersbos huvudpersoner i boken Liberty trampar samma gator som de två författarna gått, i staden Moshi i norra Tanzania, vid foten av Kilimanjaro. Men där upphör likheterna. Nu är det den gatans djungel snarare än jaktsafari på savannen som skildras. Och den här gången är det lika delar svart och vit som får förklara världen.

Under 10 år, från 1980 till 1990, får vi följa danske biståndsarbetarsonen Christian och tanzaniern Marcus när de turas om att beskriva sin verklighet, genom tonåren och in vuxenlivet. Christian vill leva som de svarta. Marcus drömmer om en framtid i den vita världen. Och det går åt helvete, i en stadigt nedåtgående spiral, för båda.

Vissa skulle säga att bilden av Tanzania – och av biståndsarbetarvärlden – är för mörk. Att många, oavsett hudfärg, håller sin moraliska kompass stadigt trots att samhället är korrumperat. Och visst är det så. Som i alla delar av världen har verkligheten flera ansikten.

Men det hindrar inte att Jakob Ejersbo har beskrivit en del av Afrika som är obehagligt sann. Där det är äta eller ätas, vinna eller försvinna. Där överlevnaden är upp till var och en och den bästa försäkringen är att se till sig själv och sin familj. Och där de vita, utsända för att vara till hjälp, börjar tänja gränserna för lag och moral, bara för att de kan, i ett samhälle där hudfärgen så tydligt signalerar elit med pengar och makt och där språket pengar talar styr.

Europén väljer sitt liv, afrikanen får ta det ödet ger. Sällan blir det så tydligt som här. För när Christian och Marcus, med samma framgångsdröm som entreprenörer i Moshis nöjesvärld, sjunker med sin klubb på baren Liberty syns det kristallklart. När västerlänningen når sin botten är det fortfarande mil kvar neråt för afrikanen. Den ene måste vara kvar i hopplösheten, den andre kan åka mot en ny chans i livet.

För den är där så gott som alltid om man har rätt färg. Följebilen. Vi tänker inte så ofta på att den finns bara, när den inte syns på vår tv-skärm.

Anita Boberg

Roman

Liberty

Författare: Jakob Ejersbo
Översättare:
Urban Andersson
Förlag:
Bonniers