”I CD-spelaren: Lasse Stefanz nya”, skrev jag på Facebook. Och fick strax frågan: Varför? Svar: Kvalitetsgränser går inte mellan musikgenrer utan finns inom varje genre. Nej, jag älskar inte Lasse Stefanz; inte från de första LP-skivorna på 70-talet och framåt, inte ens rätt igenom en hel CD. Men trots att det finns så många ”måsten” för ett dansband (varje låt måste gå att dansa till, omväxlande bugg och foxtrot, nya låtar ska blandas med gamla välkända och soundet bör liksom vara gårdagens) så har Lasse Stefanz blivit allt tuffare och hårdare och lyckats mejsla ut sitt eget rock- och skåntrysound. Som bäst – med hjälp av elitstudiomusiker (varför inte sätta ut namnen?) på plattorna och förinspelad musik (hur mycket?) på scen – platsar Lasse Stefanz i samma liga som Nisse Hellberg och Eldkvarn. Och de köksbordspoetiska texterna om olycklig kärlek, den som kom och gick, det kan inte hjälpas men jag smälter.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Rocky Mountains

Artist: Lasse Stefanz

Finns på Spotify.

Nyligen har Lasse Stefanz också gett ut dubbelsamlingen Vår bästa country, även detta finns på Spotify.

Fast jag nöjde mig inte utan satte dessutom ihop min egen spellista på Spotify med Lasse Stefanz-favoriter: skåntry, rock, boogie, shuffle och några ballader.

Se och hör en musikvideo med en av låtarna, ”I mina skor” (hämtad från Alf Robertson), på nya albumet. Finns på YouTube.
På YouTube kan man också se och höra en live-inspelning från norska Årnes den 6 maj 2012 med en annan låt, ”Jag far från Waco”, som hamnade på nya albumet.

För några år sen gjorde jag ett reportage om Lasse Stefanz till LO-Tidningen i samband med att bandet hade en spelning på Kulla festplats i Skåne. Länk till texten. Jag kompletterade med en text om en statistisk undersökning som Stim gjort angående vilka dansbandslåtar det dansas mest till i Sverige. Och varför. Länk till den texten.