Byggnads maskinförare får löneökning med 774 kronor i månaden i ett 13 månader långt avtal.

– Nöjd är man väl aldrig. Men vi tycker det är bra att krontalspåslaget är detsamma som i byggavtalet, säger Torbjörn Hagelin, som är tillförordnad avtalssekreterare hos Byggnads. Han får uppdraget sedan Torbjörn Johansson valts till LO:s avtalssekretare.

Byggands har runt 4 000 maskinförare och de är bland annat grävmaskinister och lastbilschaufförer. Före avtalet var deras genomsnittslön 149 kronor i timmen och det motsvarar strax under 26 000 kronor i månaden, vilket är en längre lön än vad byggnadsarbetarna på byggavtalet har.

Torbjörn Hagelin säger att avtalet väl motsvarar 2,6 procent. I löneuppgörelsen ingår också att grundlönen höjs med 3,50 kronor till 136,50 kronor per timme. För dem som har timlön är avtalspåslaget 4,45 kronor per timme.