Malin Lindberg

Foto: Erik Mårtensson

Malin Lindberg, 21, rivstartade med att bli första ombud i talarstolen på LO-kongressen. Hon vill att SSU ska bli LO:s ungdomsförbund och att det ska stå i LO:s stadgar.

– Tyvärr fick jag inte medhåll av särskilt många, men det är viktigt att frågan var uppe, säger hon.

Hon började twittra lagom till LO-kongressen. När kongressen led mot sitt slut i måndags hade det blivit runt 20 inlägg på twitter och Facebook. Hon blev läst och fick gensvar även i lördags natt, när kongressen höll på långt in på småtimmarna.

Malin är anställd av Transport och yngst på kongressen. Hennes jobb är att organisera. Hon åker runt till arbetsplatser i Värmland och Dalarna för att prata med alla anställda.

– Vi måste få med fler unga och bemanningsanställda och få i gång aktivitet ute på arbetsplatserna. Om vi lyckas med det går facket en bra framtid till mötes, säger hon.

Malin Lindberg var uppe i talarstolen två gånger. Sent i lördags kväll gällde det en annan hjärtefråga: elevmedlemskap.

– Vi måste införa ett mer lättillgängligt elevmedlemskap för att snabbare få in unga. Även om vi inte har någon bra lösning än så hade vi en bra debatt om unga och facket. Jag hoppas och tror att det ska komma bra förslag under perioden fram till nästa kongress.

Malin Lindberg reserverade sig tillsammans med fler ombud från Transport mot att utöka LO-ledningen från tre till fyra personer. Samtidigt tror hon att kongressen valde rätt ordförande i Karl-Petter Thorwaldsson.

– Om den här kongressperioden blir lika stark som Kålles tal har facket en ljus framtid, skrev hon på Facebook.

Nu är det vardag igen. I onsdags var Malin ute på en arbetsplats i Dalarna och organiserade. På kvällen var hon tillbaka hemma i Karlstad och deltog i ett medlemsmöte i Transport.

Den här helgen är hon med på Transports ungdomsforum på Runö.

Så småningom ska hon sortera intrycken från kongressen. De är många och starka. Hon minns många roliga inslag, knasiga felsägningar och spännande debatter, och gläds åt att många bra förslag röstades igenom.

Inför kongressen skrev tidningarna att LO:s glansdagar är förbi. Malin Lindberg är inte övertygad.

– Jag hoppas att de får skriva ”vi hade fel” inför nästa kongress. Om vi organiserar, bygger starka klubbar och syns på arbetsplatserna så blir vi starka, säger hon.