Statsminister Fredrik Reinfeldt och högerregeringen verkar inte ha den insikt som krävs för att öka antalet arbetstillfällen. De ägnar sig i stället åt dribblande med siffror och gör allt för att slå blå dunster i svenska folket.

I vårbudgeten vill regeringen införa sänkta bolagsskatter och fortsätta sänka arbetsgivaravgiften för att
öka antalet ungdomsjobb. Regeringen känner dock till att sänkningen av arbetsgivaravgiften är en kostsam och ineffektiv miljardreform som inte har skapat några mätbara jobb.
Kostnaden för reformen har dessutom ökat. Hittills har den kostat 51,5 miljarder kronor och i regeringens budget har man räknat med 48,9 miljarder kronor. Men än finns ingen forskning som tyder på att reformen har haft de effekter som regeringen hoppats på.

Inte heller den rundringning som gjorts till olika branscher visar att sysselsättningen ökar bland dem som är under 26 år.
Det finns bara en förklaring till att regeringen årligen skänker bort miljarder till ingen nytta för unga arbetslösa. Regeringen företräder kapitalet i Sverige. Skattebetalarnas pengar som de nu ger bort ökar enbart företagens vinster och ger inga jobb.

Om regeringen använt de 48,9 miljarderna till offentlig sektor, landsting och kommun, skulle det i stället gett cirka 120 000 unga människor arbete.

Carola Andersson
IF Metall Södra Västerbotten

Eva Olofsson
Kommunal Västerbotten