Knappt 200 anställda vid kommunala fastighetsbolag i Jönköping, Södertälje, Borås och Karlstad får 675 kronor mer i månaden. Fastighets och arbetsgivarorganisationen Pacta har skrivit på ett nytt avtal.

Ingen är garanterad högre lön. Hela beloppet fördelas i lokala förhandlingar. I gengäld är löneökningen värd tre procent, det vill säga mer än ”märket”. Lägstalönerna höjs med 650 kronor, men inte förrän den 1 september. I dag är lägstalönerna 16 070 respektive 17 770 kronor för dem har gymnasieutbildning och ett års yrkesvana. Den 1 september höjs också tilläggen med 2,6 procent

Medellönen ligger runt 22 500 kronor före årets lönehöjning.

– I det förra avtalet fanns en individgaranti på 100 kronor. Den är borta. I stället är vi överens om att arbetsgivaren ska se till att den som halkar efter i lön ska få kompetensutveckling, säger Anders Bergqvist, förhandlare på Pacta.

En partsgemensam arbetsgrupp ska ta fram ett förslag om utbildnings- och yrkespraktik under ett år med en lön på 75 procent av lägstalönen.