Förtroendevalda på arbetsplatser där Hotell- och restaurangfacket (HRF) har varslat om strejk har utsatts för hot och påtryckningar.

– De går fruktansvärt hårt åt våra förtroendevalda, säger Jenny Bengtsson, ordförande i HRF:s avdelning 2 Stockholm. Samtidigt som anställda som inte är med i facket erbjuds extra betalt för att arbeta under strejken.

Jenny Bengtsson radar upp exempel från två av de fem arbetsplatser i Stockholm där HRF har varslat om strejk från klockan 14 den 8 juni:

• Förbud mot att värva medlemmar, prata om strejken eller ens tala om facklig verksamhet under arbetstid

• Hot om indragna semestrar för dem som strejkar

• Hot om lönesänkning

• Hot om att inte erbjuda fler arbetspass till tillfälligt anställda om de stöder strejken

• Förtroendevalda har dragits in på kontoret och fått höra saker som ”dina kollegor hatar dig”

Jenny Bengtsson upprörs särskilt av att mellanchefer, som kan vara medlemmar i Unionen, har använts som mellanhänder för påtryckningarna.

Jenny Bengtsson vill inte berätta vilka två arbetsplatser exemplen ovan kommer från, av rädsla för ytterligare påhopp på de förtroendevalda. HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt kan dock bekräfta påtryckningar och hot vid i vart fall ett företag.

– Våra förtroendevalda har fått direktiv om att de inte ska göra det ena och det andra. Vi dokumenterar alla påhopp och kommer inte att acceptera föreningsrättskränkningar, säger Malin Ackholt.

HRF har än så länge inte tagit upp de påstådda påhoppen med arbetsgivarna i Visita (före detta SHR, Sveriges hotell- och restaurangföretagare).

– Men det kommer vi absolut att göra, säger Jenny Bengtsson. Det här är föreningsrättskränkning. Jag förutsätter att det är enskilda arbetsgivare som agerar, inte Visita som styr i bakgrunden.

Visitas vd Eva Östling Ollén kommenterar via sin pressekreterare Björn Lundell:

– Vi har varit tydliga i vår information till våra medlemsföretag om att en eventuell konflikt är en konflikt mellan Visita och HRF, inte mellan det enskilda företaget och dess anställda. Och om att de regler som finns på det här området ska följas.

– Om HRF har uppgifter om att så inte sker, så hade det varit bra om HRF hade tagit upp det med oss. Det har de inte gjort.

Mellan parterna pågår nu ett intensivt medlingsarbete. Parterna träffade medlarna en första gång på onsdagskvällen. De fick då förklara sina yrkanden för medlarna.

Med början klockan elva i dag, torsdag, möter parterna medlarna på nytt. Träffar med medlarna är inbokade varje dag fram till den eventuella strejken den 8 juni, förutom lördag den 2 juni.