28 000 personliga assistenter får 600 kronor mer i månaden från och med den 1 juli. Kommunal och arbetsgivarorganisationen KFO har skrivit under ett nytt kollektivavtal.

Även lägstalönerna höjs med 600 kronor till 16 670 kronor.

Avtalet gäller i 13 månader till den 31 juli nästa år. Medellönen före årets lönelyft ligger på 20 865 kronor. Det innebär att lönerna höjs med 2,87 procent. Det motsvarar 2,6 procent räknat på ett år.

Ingen är garanterad högre lön. Avtalet innehåller inga individgarantier utan hela löneökningen fördelas i lokala förhandlingar.

Övriga ersättningar, som ob och jour, höjs med 2,6 procent den 1 augusti.

Vid sidan av lönerna är det inga stora förändringar i det nya avtalet, även om det finns ett par nyheter.

Den första är att arbetsgivaren och arbetstagaren kan säga upp vad de har avtalat om lönen med två månaders varsel. Timlön är regel. Ofta är olika tillägg inbakade i den timlön som assistenten får ut. Det här glöms ofta bort, till exempel när schemat ändras och ob-ersättningen därmed också ska ändras.

I fortsättningen ska redovisningen ska bli tydligare. Det ska framgå klart av löneskedet eller anställningsbeviset vad som är lön och vad som är tillägg.

– Det är bra att det blir tydligare. När medlemmarna ringer hit märker vi att många inte har klart för sig vad som är lön och vad som är annat som har bakats in, säger ombudsman Britt-Marie Höglund, som har förhandlat för Kommunal.

Den andra nyheten är att åldersgränsen för lägstalönen sänks från 19 till 18 år.

– Vi har förbättrat avtalet. Det var konstigt att ha en åldersgräns på 19 år, säger KFO:s förhandlare Björn Jidéus.

När Kommunal nästan hamnade i konflikt med Vårdföretagarna om de personliga assistenterna var ett av kraven en månads uppsägningstid. Till slut blev det 14 dagar.

Den uppsägningstiden finns redan i KFO-avtalet som kortaste uppsägningstid.

KFO organiserar både kooperativ och privata arbetsgivarna. De stora brukarkooperativen som Stil och Jag hör till de största arbetsgivarna.

5 000 personliga assistenter på KFO-området är med i Kommunal.