Stödet för Ikea-fabriken i Virginia bidrog till att arbetarna där kunde starta en fackförening och få ett kollektivavtal. GS ordförande Per-Olof Sjöö och hans amerikanska kollega Bill Street belönas för sitt gemensamma kampanjande.

Bill Street är på besök på LO-kongressen och framhåller Per-Olof Sjöös betydelse för att de anställda på Ikeas dotterbolag Swedwood till slut kunde bilda fackförbund och få bättre arbetsvillkor.

Tillsammans drog Bill Street och Per-Olof Sjöö igång en internationell kampanj, som ledde till att ett kollektivavtal skrevs i december 2011.

– Jag har inte gjort så mycket, säger Per-Olof Sjöö själv, som dock är mycket hedrad över att han den 20 juni i år får åka till USA och ta emot Eleanor Roosevelt-priset för mänskliga rättigheter.

Bill Street är ordförande för den amerikanska fackföreningen IAM Woodworkers, som under tre år försökte organisera arbetarna på Swedwood. Facket ansåg att Ikea hindrade facket och därigenom bröt mot sina egna uppföranderegler.

I den internationella kampanjen engagerades också Bygg- och Träinternationalen i Genève.

– Det jag gjorde var att ingjuta mod i arbetarna att själva våga driva frågan, säger Per-Olof Sjöö.

I kampanjen ingick bland annat julkort med Ikea-enkla ritningar för att bygga en arbetsplats med schysta villkor att sända till ledningen. 23 000 e-brev skickades till företaget.

Att Per-Olof Sjöö intervjuades i lokal press, liksom att frågan uppmärksammades i svenska medier, blev ett viktigt för att visa att omvärldens ögon låg på fabriken, anser Bill Street.

 

Fakta

Eleanor Roosevelt award

Priset instiftades 1998 av president Bill Clinton, för att lyfta fram personer som kämpade för mänskliga rättigheter i USA. Eleanor Roosevelt var en amerikansk diplomat, gift med president Franklin Roosevelt, och hon var drivande i utvecklingen av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Från 2005 (efter ett upphåll från 2001 när Clinton lämnade presidentämbetet) delas priset ut av organisationen American Rights at Work.