Bröllopsyra och prinsessdop har inte bevekat LO. I dag beslutade kongressen att monarkin ska avskaffas.

Det rådde stor enighet på kongressen om att monarkin är ett otidsenligt statsskick. Flera talare påpekade att det länge varit arbetarrörelsens ståndpunkt, men att inget hittills skett. Bilbo Göransson från Kommunal föreslog därför att LO får i uppgift att tillsätta en utredning om hur det faktiskt ska gå till. Flera talare påpekade också att de utgår från att LO kommer att jobba aktivt med frågan.

Bara en talare, Catarina Palmblad från IF Metall, stod upp för att hon faktiskt gillade kungahuset och påminde kongressen om att det även gäller många av förbundens medlemmar. Men hon yrkade ändå inte på att motionen om monarkins avskaffande skulle avslås.

LO-styrelsens föredragande Marie Linder slog fast att LO givetvis tycker att Sverige ska ha en demokratiskt vald statschef, men hon ville inte tillsätta utredningen om hur monarkin ska störtas.

– Vi jobbar givetvis med alla frågor från kongressen, men det känns inte som att vi ska prioritera en utredning i frågan då det finns så många andra frågor som till exempel fullsysselsättning att jobba med, sa hon.