Hon kan bli första kvinna och första svensk på posten. I morgon, måndag, avgörs om förra S-ledaren Mona Sahlin väljs till ny chef för FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO.

– Jag är övertygad om att jag skulle kunna göra ett bra jobb, sa Sahlin i vintras i samband med att hon lanserades av alliansregeringen.

Efter diverse pr-turnéer är det nu dags för själva valet. Sahlin har att kämpa mot ytterligare åtta kandidater — alla män. Och hittills, ända sedan ILO bildades 1919, har bara män varit generaldirektörer. Könsaspekten är därför kanske förra S-ledarens och regeringens starkaste kort i kampen.

Men själva nomineringen fick en olycklig start. När regeringen förde fram Mona Sahlins namn hade de båda fackliga organisationerna TCO och LO redan bundit sig att stödja britten Guy Ryder, i dag ILO:s vice generaldirektör och tidigare ordförande i världsfacket IFS.

För att vinna valet måste kandidaten få stöd av en majoritet av de 56 röstberättigade delegaterna i ILO:s styrande organ. Valet kommer därför med största sannolikhet att ske i omgångar innan en slutlig segrare har vaskats fram.

Om Mona Sahlin vinner börjar hon den 1 oktober. Förordnandet är på fem år.