I sitt tal på LO-kongressen påpekar Gabriel Wikström att han inte bara står där som ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, utan också för LO:s.

– Det är ingen stadgefråga utan en fråga om vilja, historia och gemensamma intressen, säger Gabriel Wikström men poängterar att det likväl gäller att få unga att uppfatta den på så sätt.

– Vi skulle kunna göra så mycket mer, säger han och ser tre utmaningar: Erbjuda möjligheter till facklig utveckling, mötesplatser för unga i olika fackförbund, liksom att lyfta relevanta politiska frågor.

– Vi skulle kunna vara det forum som erbjuder mötesplatser för unga över förbundsgränser och det är något vi kommer att erbjuda, säger han.

Om unga från till exempel IF Metall och Kommunal får lättare att träffas, kan missförstånd undvikas, säger han. Nätverk är viktigt när facket består av många ”tanter och farbröder”.

Han anser också att det måste bli lättare att bli medlem, liksom att byta förbund och han föreslår ett medlemskap för gymnasieelever för att unga redan där ska kunna bli fackliga aktivister.

Men viktigare är att bli politisk relevanta, anser han: Lyfta frågan om arbetslöshet, bostadsbrist, utbildning.

– Det går att bekämpa ungdomsarbetslösheten om bara den politiska viljan finns.

Hellre skapa 60 000 nya jobb i offentlig sektor än som regeringen gjort, sänka arbetsgivaravgifter och moms med 21 miljarder för jobb som redan fanns, säger han. Och pensionskapitalet skulle också kunna användas för att bygga hyresrätter, föreslår han.