LO-styrelsen fick ge sig i bemanningsfrågan.  Kongressen röstade igenom en motion med kravet att det ska vara stopp för inhyrning när det finns uppsagda som har rätt till återställning.

– Vi dras med bemanningseländet varje dag och vi är rättslösa. Vi måste ha hjälp av lagstiftning, sa Marcel Carlstedt, ombud för Transport.

Motionen med förslaget kom från Transports avdelning 3 i Göteborg. Stefan Slottensjö, Byggnads, gick upp i talarstolen och sa:

– Tack, Transport, bra gjort!

– LO-styrelsen vill se över och undersöka. Det räcker inte. Det här är en kärnfråga och vi måste vara solklara.

Otrygga jobb, inhyrning och företag som köper ut anställda var de frågor som debatterades ifrån talarstolen när LO-kongressen debatterade arbetsrätt på eftermiddagen.

Det blev omröstning om fyra motioner. LO-styrelsen vann tre av dem. En av dem gällde ett krav från Byggnads i Skåne om att tillsvidareanställning ska vara den enda anställningsformen i lagen.

– Kanske det vackraste jag någonsin har läst, sa Bilbo Göransson, ombud för Kommunal som kämpade förgäves för att få kongressens bifall tillsammans med Roland Ljungdell från Byggnads.

Två ombud från Handels, Petter Gustafsson och Therese Möller, lyckades inte heller få kongressen att gå på Handels linje om otrygga jobb. Kraven är bland annat att LO ska ta fram ett kunskapsunderlag om otrygga jobb och opinionsbilda.

Sofie Rehnström företrädde LO-styrelsen i debatten. Hon underströk att kongressen är ense om målen – men inte om medlen. Skiljelinjen går mellan dem som vill ha lag och dem som vill försöka få fram avtal.

Avtalsvägen är LO-styrelsens linje.

– Lagstiftningen har inte gynnat oss så mycket de senaste åren, konstaterade hon.