Allt fler talar om en så kallad ”Grexit”, att Grekland är på väg ut ur EU:s gemensamma valuta. Europafackets ledare Bernadette Segol varnar för att det skulle bli förödande för landet.

– Kostnaderna och den sociala misären för Grekland kan bli enorm. Vi tror att det vore ett allvarligt misstag, sa hon under sitt besök på LO:s kongress.

Någon renodlad domedagsprofet är hon dock inte.

– Jag vet inte vad som kommer att hända. Det har skett en liten förändring inom EU nu. Den senaste tiden har allt fler regeringar börjat inse att tillväxt är vägen ut ur krisen.

– Jag hoppas bara att det finns tillräckligt många starka politiker som har insikten att det långsiktigt kostar mindre att hjälpa grekerna än att förtroende för det europeiska projektet förloras, fortsatte Bernadette Segol.

Enligt Europafackets ledare kan ett grekiskt utträde leda till att pressen på andra länder som också har ekonomiska problem, som Spanien och Portugal, blir ännu hårdare.

Tidigare denna vecka möttes EU:s ledare för ett informellt toppmöte i Bryssel. Mötet kom att handla om ifall EU skulle gasa eller spara sig ur krisen. En av de hetaste frågorna var ifall EU skulle införa euroobligationer.

Den frågan har även stått på högkant inom den europeiska fackföreningsrörelsen.  Något förenklat kan man säga att facken i euroländerna, som exempelvis Tyskland, är positiva till obligationerna medan facken utanför euron, som Sverige, är negativa. Europafacket, som i EU-sammanhang företräder facken från de olika länderna, driver dock linjen att euroobligationer bör införas.

– Det vore ett steg i rätt riktning. Det ska naturligtvis inte vara gratis och krav ska ställas på de länder som får pengarna, men det skulle leda till en lägre ränta för exempelvis Spanien och Grekland, säger Bernadette Segol.

De som kritiserar obligationerna varnar dock för att de länder som får låna pengarna inte blir tillräckligt återhållsamma eftersom det är andra, i praktiken Tyskland, som gått i god för lånet.

 

FAKTA: Europafacket

Europafacket, eller ETUC som det förkortas på engelska, leds sedan förra året av fransyskan Bernadette Segol. Organisationen som förhandlar med arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå företräder 83 nationella fackliga centralorganisationer från 36 europeiska länder.