Telias ledning och den ansvarige finansmarknadsministern Peter Norman försäkrar att de mänskliga rättigheterna ska respekteras. Men ingen har tid för intervju.

Karin Eliasson är Telias personaldirektör och ledamot i Turkcells styrelse. Hon lämnar Arbetets frågor om Turkcells omfattande samarbete med den turkiska säkerhetstjänsten obesvarade och skriver bara i ett mejl:

”Vi tar avstånd från alla kränkningar av mänskliga rättigheter.”

Telias kommunikationsdirektör Cecilia Edström hävdar samma sak. Hon hänvisar till bolagets uppförandekod och försäkrar att avlyssningarna sker ”endast när lagen så kräver”.

Hon säger också  att bolaget gjort en ny analys för att inte gå längre än vad ländernas lagar kräver.

”Vi kommer att begära att även Turkcells styrelse gör en motsvarande analys”, skriver hon.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade nyligen att Telias dotterbolag hjälper säkerhetstjänsterna i diktaturer som Vitryssland och Uzbekistan med att avlyssna regimkritiker. Avslöjandet väckte starka reaktioner. Även regeringen har agerat kraftfullt efter avslöjandet, hävdar finansmarknadsminister Peter Norman.

”Telia Sonera har nu inlett ett handlingsprogram för att hantera integritets- och yttrandefrihetsfrågor i icke-demokratiska länder på ett bättre och mer transparent sätt”, skriver ministern i ett mejl till Arbetet.

På frågan om Sverige tänker ställa några krav på den turkiska regeringen som vill gå med i EU, svarar ministern:

”Vid förhandlingar om EU-medlemskap ställs det krav på demokrati och mänskliga rättigheter.”