Låna för att satsa EU ur krisen. Det är Spanska fackets ordförandes Cándido Méndez medicin för att få fart på ekonomin i Europa igen.

Det spanska facket har kritiserat den svångremspolitik som EU förespråkat. Facket vill i stället se tillväxtsatsningar.

Låna mer pengar för att stimulera ekonomin i Europa är ett recept som förespråkas av Cándido Méndez, ordförande för det spanska facket UGT.

I dag var han en av flera internationella gäster som var på besök i Sverige då LO inledde sin kongress.

– Det räcker inte att utnyttja de fonder som EU har och sätta ihop ett stimulanspaket. Det behövs mer, sa han.

Cándido Méndez säger att det krav som EU ställer, att ett lands budget inte får gå med med mer än tre procent i underskott, borde upphävas under en längre tid.

– Det är nödvändigt för att köpa tid, hävdade han.

Den senaste månaden har allt fler politiker och ekonomer i EU hävdade att sannolikheten för att Grekland lämnar euron ökat markant. Den spanska fackbasen är oroad för en sådan utveckling.

– Om Grekland lämnar euron är det som att öppna Pandoras ask, ingen vet vad som kommer att hända, sa han och skyllde situationen på ett oansvarigt politiskt agerande.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av krisen. Landet har EU:s högsta arbetslöshet, 25 procent, och någon ljusning på arbetsmarknaden syns ännu inte.

– Arbetslösheten har drabbat oss brutalt, särskilt unga, sa Cándido Méndez.

– De senaste två åren har två stora reformer genomförts på arbetsmarknaden, men vi ser inga förbättringar. Det har skett utan egentliga förhandlingar med facket. Trots att regeringen sagt att åtstramningarna skulle göra det bättre så har arbetslösheten tvärtom stiget, fortsatte han.

Den spanska ordföranden för UGT är orolig för vilka konsekvenser för demokratin som svångremspolitiken kan få.

– I dag finns inte längre något förtroende för dem som förespråkar denna medicin. Det kan leda till en katastrof för oss alla, sa han.