I Min kamp 6 är musiken inte lika identitetsskapande som i de fem första böckerna. Men musiken finns fortfarande närvarande även om den fyller en annan funktion. Som småbarnsförälder lyssnar författaren Karl-Ove Knausgård på betydligt mer lågmäld musik än tidigare när han sitter och skriver eller åker bil tillsammans med sin familj.

Eller som när han besöker en konsert med Wilco i Köpenhamn hösten 2009 och konstaterar följande:

”Jag hade ikke vaert på konsert siden jeg bodde i Norge. Da var det stort når band kom til byen. Nå kunne David Byrne spille i et lokale to hundre meter fra leiligheten uten at jeg gikk. Jag hade mistet musikken, som en gang hade betydd så mye for meg, den var ikke lenger relevant, men omtrent som å se på tv. Av og til kom det tilbake, som et øksehogg i et frossent vann, sammen med sorgen over alt jeg hade mistet på den veien jag hade gått.”

Thomas Olsson

Spotify

Lyssna här på Th Olssons soundtrack till Knausgård band 6.