Visst är det trist att Karl-Petter, Tobias och Torbjörn blir inkvoterade i LO:s ledning?

Nä, jag vet att det inte är så, de väljs på egna tunga meriter. Och de är bitar i det stora pusslande som krävdes för att ena alla 14 förbunden om en kapabel ledning.

Men varför utgår alla från att Ingela Edlund kvoteras in på posten som andra vice ordförande? Varenda politisk kommentator, twittrare och bloggare skriver, förstås, om hur ledningen gått från två kvinnor + en man till tre män + en kvinna. Att ledningen utökas förutsätts bero enbart på att en kvinna ska få plats.

Ett alibi.

Aftonbladets Eva Franchell tycker till och med att det måste vara förnedrande för Ingela Edlund. Är det mer förnedrande än för den minister som roffade åt sig en post i nuvarande alliansregering, sedan statsministern valt att utöka den för att tillfredsställa alla borgerliga viljor?

Valberedningen har stött och blött ordförandefrågan i månader. Kommunals nominering av Tobias Baudin måste ses som ett svar på IF Metalls namn, Kålle Thorwaldsson. Till sist fick de båda mäktiga förbunden en tung post var – och så behövdes en ny avtalssekreterare, och Byggnads litar alla på.

Så – varför bara prata om tantalibi? Kan inte utökningen av ledningen lika gärna handla om kommunaltröst? Eller industrimakt? Det finns andra perspektiv.

Sen är ingen mer alibi än man själv bestämmer. Vad än maktmän eller analytiker försöker stämpla en som.

Jag tycker inte att det är ett dugg förnedrande för Ingela Edlund. Jag tycker att det är tufft av henne att ställa upp, när så många andra kvinnor backat ur eller tackat nej.

Nu är det kongress. Upp trälar och kamrater.

Testa vår bingobricka. Vi har listat ord som vi gissar blir vanliga under kongressen. Att vi belönar först i mål med ett paket kaffe är ju lite skojigt tänkt, men inget skämt. Man får ha lite kul också, även om talarstolar, debatter och voteringar inbjuder till allvar.

Vi säger tack och adjö till Wanja Lundby-Wedin med ett längre reportage om hennes 18 år i borgen.

Och vi avslöjar Telia Soneras inblandning i avlyssning av fackligt aktiva och politiskt oppositionella i Turkiet. Missa inte den historien!