LO:s avgående ordförande Vanja Lundby-Wedin inledningstalar vid öppnandet av Lands Organisationens 27:e kongress på Folkets Hus i Stockholm.

Foto: Pontus Lundahl

LO:s avgående ordförande Wanja Lundby-Wedin inledningstalar vid öppnandet av LO-kongressen.

 

Något försenat inleder ett öppningsspel LO:s 27:e kongress.

Hiphoparna Favela & Renio Poli rappar om många, starka som tar hand om varandra, artisten Sara Löfgren har specialskrivit en sång till LO om att ”inget blir för svårt”, poeten Jenny Wrangborg får jubel åt sin diktläsning om ”oupptäckta genier” som ”sköter allt så smidigt” medan skådespelaren Ewa Carlsson funderar över hur man tänker positivt på visstid.

Ja, olika modernare tappningar av temat i Arbetets söner, som genom allsång avslutar öppningsceremonin: ”Fällen ej modet och segern är vår”.

Inför invigningen är det stimmigt och förväntansfullt utanför kongresshallen.

– Jag tycker att man ska vara fin när det är kongress, säger en kvinna i blåvitprickig klänning.

Viktigast är ett klokt val av ledning, som kan flytta fram positionerna, anser Martin Gunnarsson från IF Metall Sjuhärad, och Besim Matoshi från IF Metall Östbo håller med:

– Så att samordningen är stark vid nästa avtalsrörelse, säger han.

Gullbritt Adolfsson, avdelningsordförande för Kommunal i Skåne, tycker att Kommunal har tagit ett stort ansvar genom att Tobias Baudin accepterat att bli vice ordförande. Nu måste alla förbund också lokalt ta sitt ansvar, anser hon:

– Jag vill se ett moderniserat LO, säger hon innan hon går in i plenisalen.

– Känslan i själen när det drar igång går nästan inte att beskriva. Det berör en inåt, säger hon och klappar sig på bröstet, igen och igen.

Det är dags att enas i frågor om arbetsliv, arbetsmarknad, ekonomi och politik, att ta avgörande beslut om 282 motioner och om vilka som ska leda LO i fortsättningen.