Strejken för vvs:are och plåtarbetare är över. I dag enades parterna om ett nytt avtal, som både fack och arbetsgivare är nöjda med.
– Det blev ett halvhyfsat bra avtal. Vi tog det här så långt vi kunde, säger Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare.

De nya avtalen för vvs, kyla och plåt ger löneökningar enligt märket på 2,6 procent, vilket ger mellan 748 och 687 kronor mer i månaden beroende på avtalsområde.

Men det var inte lönen som var tvistefrågan i konflikten, utan bland annat fackets krav på arbetstidsförkortning. Byggnads hade krävt ytterligare sju timmar om året, men fick nöja sig med fyra, så att arbetstidsförkortningen nu totalt uppgår till 37 timmar.

– Vi ville ha mer, men det var inte ansvarsfullt att fortsätta att strejka för några timmar mer om året. Nu blir det avtalsrörelse igen om tio månader så vi får väl ta de sista timmarna då, säger Torbjörn Johansson.

Det han ser som den största vinsten med det nya avtalet är att arbetsgivarnas rätt att beordra övertid har inskränkts.

– Arbetsgivaren hade rätt att kräva att du jobbade övertid tidigare. Nu ska man komma överens och man har också rätt att vägra förutom i vissa känsliga fall.

Den bilden delar dock inte arbetsgivarna i VVS-företagen.

– Vi har gjort om skrivningen, men övertid har inte blivit frivillig. Beordringsrätten är kvar, men i ett modernt arbetsliv används den knappast, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef.

Även han är nöjd med det nya avtalet och att strejken är över.

– Det blev vi slutändan ett bra avtal även om vi blev intvingade i en arbetstidsförkortning vi absolut inte ville ha. Men vi kände att vi måste ta ett ansvar och skriva på avtalet. Den här konflikten har fått oerhörda konsekvenser för våra företag.

Det han är mest nöjd med är att det blivit ett nytt modernt utbildningsavtal för lärlingar som fokuserar på innehållet i utbildningen och inte på lönerna. Byggnads krav på höjda lärlingslöner ska i stället utredas i en gemensam arbetsgrupp.

Konflikten som nu är över pågick i drygt fyra veckor, och enligt Byggnads uppskattningar deltog ungefär 3 000 anställda.