Facket på Cloetta kämpar nu för att behålla tillverkningen av Läkerol och andra godissorter i Gävle. Livsklubbens ordförande Wellington Ikuobase och huvudskyddsombudet Mario Izquierdo anser att det är alldeles för lätt att lägga ner och säga upp i Sverige.

Foto: Pernilla Wahlman

Facket på Cloetta kämpar nu för att behålla tillverkningen av Läkerol och andra godissorter i Gävle. Livsklubbens ordförande Wellington Ikuobase och huvudskyddsombudet Mario Izquierdo anser att det är alldeles för lätt att lägga ner och säga upp i Sverige.

 

70 000 000 kronor om året räknar Cloetta med att spara på att lägga ner Läkerol­fabriken i Gävle och flytta tillverkningen. Men fabriken går med vinst – och de anställda är förbannade.

I februari fick de veta att jobben var tryggade på Läkerolfabriken i Gävle. Tre veckor senare la företagsledningen fram planerna på att flytta godistillverkningen till Slovakien och Ljungsbro och stänga fabriken.

– De ljög för oss. Det svider. Det behövs mycket mer än tre veckor för att planera en sådan här flytt, säger Wellington Ikuobase, ordförande för Livsklubben på företaget.

Mario Izquierdo är huvudskyddsombud i fabriken. Han säger att det är en spark i baken.

I slutet av förra året presenterades planerna på ett samgående mellan Leaf, som då ägde bland Läkerolfabriken, och Cloetta. I mitten av februari slogs företagen ihop till Cloetta.

Sammanlagt blir 150 personer av med jobbet, 114 av dem arbetar på golvet. De har fått veta att de har sina anställningar kvar till första kvartalet 2014 – och innan dess ska flytten ha skett.

– Vi går med vinst. Cloetta vill bara tjäna ännu mer pengar. Det är skamligt och omoraliskt, säger Mario Izquierdo.

– Nu spricker det fackliga löftet. Vi blir utkonkurrerade av andra arbetare, säger Wellington Ikuobase och hävdar att lönekostnaden i Slovakien är en femtedel av kostnaderna i Sverige.

Cloetta ger en annan beskrivning. I ett pressmeddelande skriver företaget om överkapacitet och möjligheter att effektivisera. Informationsdirektör Jacob Broberg säger till Arbetet att det inte går att säga om en fabrik går med vinst eller inte. Frågan är fel ställd, enligt honom. Vinsten uppstår i stället i Cloettas säljorganisation.

Arbetet träffar de fackliga företrädarna på Folkets hus i Gävle. Wellington Ikuobase är mycket försenad. När han väl kommer fram berättar han att han träffat mängder av folk som vill veta hur det går för fabriken. En del har sagt att de måste vinna kampen. Andra önskar lycka till.

– Det ger hopp och motivation, säger klubbordföranden.

I Gävle har Läkerolarbetarnas vänner bildats. Organisationens syfte är att ge stöd till livsmedelsarbetarnas kamp för sina anställningar.

Före samgåendet var riskkapitalbolaget Nordic Capital en av ägarna bakom Leaf och nu är Nordic Capital en av ägarna till Cloetta. Sjätte AP-fonden äger i sin tur en del av Nordic Capital.

– Våra pensionspengar används för att jobba bort oss själva, säger Wellington Ikuobase.

De båda fackliga företrädarna ser flera politiska problem som hänger samman med nedläggningsplanerna. De pekar på att det är så lätt och billigt att lägga ned och säga upp i Sverige. Och enligt dem får Cloetta både skatterabatt och stöd för att bygga en tillverkningsanläggning i Slovakien på sammanlagt 110 miljoner.

– Det är skit. Först betalar vi skatt till EU och sedan blir vi av med jobben på det här viset.

De berättar att företaget har en godisfabrik i Belgien som är jämförbar med den i Gävle.  Wellington Ikuobase och Mario Izquierdo säger att det är dyrt att säga upp personal i Belgien, vilket det inte är i Sverige. Därför väljer Cloetta att lägga ner i Gävle, enligt dem.

– Det är alldeles för enkelt att slippa ta ansvar i Sverige, säger Mario Izquierdo.

Än så länge är nedläggningen av de tre fabrikerna bara ett förslag. Bolagsstyrelsen kommer att fatta det slutgiltiga beslutet.

I dag, fredag, kommer en löntagarkonsult att presentera sin granskning av Cloettas planer. En betydande del av den kommer att vara en jämförelse mellan att årligen tjäna in 120 miljoner på att lägga ner tre fabriker – och kostnaden för att bygga ut fabriken i Levice i Slovakien.

– Förslaget att lägga ner är inte bra. Nu får vi se om vi kan förklara det för ägarna, säger Wellington Ikuobase.

Fakta

Vinster på 2,1 miljarder för nya Cloetta

När Leafs och Cloettas sammanslagning presenterades var beskedet att nya Cloetta får en omsättning på 5,7 miljarder kronor, bruttovinsten blir 2,1 miljarder kronor.

Cloetta har själv meddelat att företaget sparar drygt 120 miljoner kronor på att lägga ner tre fabriker: anläggningarna i Alingsås, Aura i Finland och Gävle. Läkerolfabriken är största av de tre. Siff­ran 70 miljoner bygger på bedömningen att lite drygt hälften av besparingarna görs i Gävle.

Godisklassiker kan flytta till Slovakien

Fabriken i Gävle tillverkar förutom Läkerol även Ahlgrens bilar och lite annat skumgodis. Bland produkterna finns också Zoo, Pim Pim och Fruxo – i påsar. Ledningen vill nu flytta Läkerol, Zoo, Pim Pim och Fruxo till staden Levice i Slovakien, medan Ahlgrens bilar och skumgodiset ska till Cloettas fabrik i Ljungsbro i Östergötland.