Olika lösningar diskuteras för att få ett slut på byggkonflikten. Medlarna ser just nu ingen möjlighet att lägga ett bud utan har i stället bett Byggnads och arbetsgivarna i VVS-företagen och PLR att förhandla själva.

­ – Vi vill att de försöker själva så får vi se vad det blir av med det, säger medlaren Göte Larsson.

Medlarna har lagt ett slutbud och det var efter det som konflikten började. Den har pågått sedan den 25 april. Och den utvidgades ytterligare i dag. Enligt arbetsgivarna är det nu 5 000 plåtslagare, vvs- och kylmontörer ute i strejk och i lockout.

Henrik Boman, förhandlingschef hos plåtslageriernas organisation PLR, säger att läget är spänt och tufft för medlemsföretagen som är i konflikt, och att det är riktigt besvärligt för de mindre företagen.

– Tidens tand tär. Vi kämpar mot klockan, säger han.

Under dagen har parterna både haft kontakt med medlarna och träffats direkt på egen hand.

– Det är körigt. Jag hoppas vi kan hitta en öppning under kvällen, säger Henrik Boman.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att det är ett svårt läge. Diskussionerna böljar fram och tillbaka, enligt honom. Inget är klart utan det handlar om olika paketlösningar, säger han.

– Det är väldigt smått nu, men det kan vända, säger Torbjörn Johansson.