Totalt 1 080 anställda berörs när Hotell- och restaurangfacket går ut i strid för bättre löner och tryggare anställningar.

Varslet, som skickades till motparten Visita och till Medlingsinstitutet klockan 14 i dag, onsdag, kommer två dagar efter att HRF sa upp sitt största kollektivavtal, och en vecka efter att facket strandade förhandlingarna.

– Vi har inte önskat den här situationen. Den är en konsekvens av att arbetsgivarna inte har velat förhandla med oss, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket.

– Varslet är förhållandevis litet, det berör elva av de totalt 5 500 arbetsplatser som finns inom Visita. För vi vill förhandla.

Under hela maj har läget varit låst mellan HRF och Visita (före detta SHR, Sveriges hotell- och restaurangföretagare). Facket beskyller arbetsgivarna för att inte vilja förhandla, utan genast föreslå att medlare ska kopplas in. Visita hävdar å sin sida att HRF inte varit konstruktivt, då facket krävt en löneökning i kronor som skulle innebära att lönerna höjs med 4,7 procent på elva månader – klart över de 2,6 procent som blivit normen i årets avtalsrörelse.

HRF:s krav är löneökningar på minst 960 kronor i månaden. Kravet utgår från LO:s gemensamma yrkanden i avtalsrörelsen: minst 860 kronor per månad, plus en jämställdhetspott på 100 kronor per heltidsanställd där genomsnittslönerna är lägre än 22 400 kronor – vilket de är i hotell- och restaurangbranschen.

Minst lika viktigt är kravet på tryggare anställningar. 44 procent av de som jobbar i branschen är visstidsanställda, enligt facket. HRF driver det LO-gemensamma kravet att olika visstidsanställningar ska få staplas på varandra i högst två år, inte fem. Utöver det finns branschspecifika krav.

– I avtalsrörelserna 2007 och 2010 försökte vi få ordning på restaurangernas och hotellens speciella form av visstidsanställning, ”anställning för enstaka dagar”, som ursprungligen var avsedd för festvåningsverksamhet. Men fortfarande missbrukas den stort, säger Malin Ackholt.

– Vid en del företag är ”anställning för enstaka dagar” den dominerande anställningsformen, trots att verksamheten bedrivs året runt.

De här arbetsplatserna omfattas av varslet:

Göteborg: Gothia Towers och Svenska Mässan, Hotell Radisson Blu Scandinavia och Hotel Elite Park Avenue. Stockholm: TGI Fridays Kungsträdgården, Radisson Blu Vasagatan, Stockholm Fisk Vasagatan, Hotel Nordic Sea, Hotel Nordic Light. Malmö: Hotel Radisson Blu, Hotel Hilton, Hotel Jägersro.

Arbetet har sökt Visitas vd Eva Östling Ollén för en kommentar.