Byggnads och vvs- och plåtslageriarbetsgivarna har börjat förhandla i dag. Under dagen träffar parterna medlarna i konflikten.

– Var för sig har vi och facket kommit fram till att vi borde träffas för att se om det går att förhandla fram en lösning, säger Henrik Boman, förhandlingschef hos PLR – Plåtslageriernas riksförbund.

Han berättar att förhandlingarna kommit igång på initiativ från parterna. I går kväll hade de ett förmöte och under förmiddagen har de förhandlat.

Konflikten har pågått sedan 25 april, då runt 800 plåtslagare, vss- och kylmontörer gick ut i strejk. Det har följts av flera strejkvarsel och lockout från arbetsgivarna. Efter anmälan från arbetsgivarna har Arbetsdomstolen slagit fast att strejken är lovlig.

Nu är runt 1 600 byggnadsarbetare ute i strejk. Imorgon börjar ytterligare  850 strejka och på onsdag lockoutar arbetsgivarna runt 900 av sina anställda. Konflikten handlar om fackets krav på en ökning av arbetstidsförkortningen med sju timmar per år till 40 timmar och högre lön för bygglärlingar som har tidlön. Arbetsgivarna å sin sida vill istället dra ner på arbetstidsförkortningen.

Tidigare idag har Byggnads träffat medlarna – Göte Larsson och Lars-Bonny Ramstedt. Under eftermiddagen ska arbetsgivarna träffa dem.

– Förhandlingarna går nog ganska trögt, men vi får se hur det går, säger PLR:s Henrik Boman.