Det bör ha varit 1990 som jag första gången hörde amerikanen Harry Connick, Jr, då en bit över 20 år. Han sjöng med den exakt rätta balansen mellan rytmer och melodi så att populärsång blev jazz. Och hade förmågan att krypa in i en text och gestalta orden, uttrycka livet med sin sång. Jag utnämnde honom till ”den nye Frank Sinatra”. Det blev han inte. Och det var dumt gjort av mig. Frank Sinatra kan inte ersättas. Men fortfarande är Harry Connick – i mina öron – den främste av de yngre manliga jazzsångarna. Och mer än så. Connick kan sjunga både till storband och mindre jazzband. Han hämtar material ur ”The American Song Book” och gör egna låtar: jazz, pop och funk. Spelar piano med aningen av baktakt från hemstaden New Orleans. Dessutom skådespelare på bio och TV. På de album från 1989–2005 som samlats i den här miniboxen är det mest jazzsångaren Harry Connick som hörs. Han är alltså som bäst.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Original Album Classics
Minibox med albumen When Harry Met Sally..., We Are in Love, Blue Light, Come by Me och Only You

Artist: Harry Connick, Jr
Skivmärke: Sony

Alla fem albumen i boxen Original Album Classics finns på Spotify.
Även det live-inspelade albumet Harry Connick On Broadway finns på Spotify.
Pianisten Harry Connick kan höras på det instrumentala trioalbumet Lofty’s Roach Soufflé, också detta finns på Spotify.

Alldeles fel årstid förstås men Harry Connick älskar julskivor och har sjungit och spelat in (minst) tre julalbum. When my Heart Finds Christmas är nog det allra bästa. Hör bara jazztolkningarna av ”Let it Snow” och ”Rudolph The Red-Nosed Reindeer”! På Spotify.

Inspelning från en konsert där Harry Connick sjöng och spelade  gamla blueslåten ”Saint James Infirmary” på typiskt New Orleans-sätt tillsammans med Lucien Barbarin, trombon. Se och hör på YouTube.
Musikvideo från 2004 till New Orleans-funklåten ”Here Comes The Big Parade”. Se och hör på Harry Connicks hemsida.
Musikvideo från slutet av 80-talet till låten ”One Last Pitch” där en ung Harry Connick, Jr spelar piano i en jazztrio med bas och trummor. Se och hör också detta på hans hemsida.

I den här TV-inspelningen från 1989 ser Harry Connick, Jr faktiskt ännu yngre ut när han sjunger och spelar piano i ”Fly Me To The Moon” med Ben Wolfe på kontrabas. Lyssna! Nog fanns det ändå fog att utnämna honom till ”en ny Frank Sinatra”. Se och hör på YouTube.

Veckans CD
varje vecka!