Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) vill göra vardagen på kontoret mer fysiskt aktiv genom ny design.

– Det handlar om hur vi ska designa våra kontor för mindre stillasittande. Och då pratar jag inte bara om att flytta skrivaren till andra sidan korridoren. Det är så tråkigt att klockorna stannar, och ger därför ingen större effekt för hälsan, säger Helena Tobiasson som forskar om samspelet mellan människa-dator och ergonomi-design.

Hon anser att forskningen bär en del av ansvaret för det skadliga stillasittandet.

– Vi har redan tillräckligt med dåligt samvete för att vi rör på oss för lite. Det dåliga samvetet ska inte bäras av individen. Det ansvaret ska bäras av oss som är med och designar vardagen, säger Helena Tobiasson.

Det är ett problem att det hittills har varit allt för stort fokus på att enbart ta bort skadliga rörelser på jobbet, menar KTH-forskarna. Nu är det dags att ställa frågan: hur kan vi göra vardagen mer fysisk krävande?

Många av oss har ett arbete där vi aldrig behöver ta i för att göra någonting. Ett kontorsliv där alla fysiska uppgifter förenklats.

– Tekniken blir mindre, vi människor blir större, konstaterar Helena Tobiasson.

Nya studier i Kanada och Australien visade nyligen att stillasittandet leder till att den konstanta produktionen av det enzym och protein som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker stannar av.

Kroppens produktion av dessa ämnen behöver egentligen inte särskilt mycket aktivitet för att komma igång igen. Men då räcker det inte att bara gå på gym några gånger i veckan. Vi måste röra på kroppen alla dagar.

Folkhälsoforskare har hittills varit mycket duktiga på att ta fram orsaker till varför vi sitter för mycket. KTH-forskarna vill i stället jobba med åtgärder, genom att studera ”extrema designsituationer”.

– Vi undersöker vad som händer om vi kombinerar löpbandet eller roddmaskinen med modern teknik som Ipad, vad som händer när vi kopplar ihop dessa två ytterligheter, säger Helena Tobiasson.

De tittar också på den nya trenden med utegym, som bland annat används av taxichaufförer mellan körningarna för få igång kroppen i stället för att sitta bakom ratten hela dagen.